Zobraziť přihlasovací formulár

Ako dostať ráno deti z postele? Osvedčené rady!

  • Publikované:
Ako dostať ráno deti z postele? Osvedčené rady!

Detí, ktoré vyskočia na prvý rodičovský povel alebo snáď na zazvonenie budíka, je minimum. V mnohých rodinách je to každodenný boj - ako to zvládnuť, bez toho aby mal niekto hneď od rána skazenú náladu a nedostatok energie?

Dôležitý je tréning. Inými slovami, učte deti vstávať na nejaký čas už odmala. Nie zbytočne skoro, ale tak, aby si na túto dennú činnosť zvykli. Psychológovia odporúčajú, aby rodičia vymysleli a zaviedli príjemný rituál, ktorý pomôže ich potomkom so vstávaním. Formu treba zvoliť podľa osobnosti dieťaťa, pretože každému vyhovuje niečo iné. Kým kontaktné deti uvítajú nežné maznanie s rodičmi, u iných môže fungovať pohyb alebo vidina obľúbených raňajok.

A tu máte pár osvedčených rád, na ktoré minimálne niektorí rodičia prisahajú:

1. Nariaďte si budík na skôr

Platí to pre rodičov. Aby rána pre prílišný zhon neboli nočnou morou, vstávajte s deťmi o niečo skôr. Budete mať na ranné rituály a spoločné raňajky s rodinou viac času. A na druhú stranu, aj keď je to lákavé a budíky na mobiloch to vedia, nikdy ich ani sebe, ani deťom neposúvajte po piatich desiatich minútach na neskôr. Budete potom akurát unavenejší a budete mať na všetko menej času.

2. Veselý tanec

Pustite deťom obľúbenú pesničku. Najlepšie takú, ktorá je spojená s tancom a podnieti ich túžbu vyskočiť z postele a vstávať s úsmevom. Veselá pesnička ich pozitívne naladí do nového dňa. Môžete deň spoločne začať aj krátkym bláznivým tancom. Ale nemusíte, pokojne to nechajte len na nich.

3. Čo si obliecť?

Menším deťom vyberte už večer, čo si oblečú na ďalší deň. Robte to spoločne, pretože otázka oblečenia sa stáva v určitom veku pre deti dôležitá. Zároveň sa ráno dá čakať menší odpor voči veciam, na výbere ktorých sa nepodieľali.

4. Ranné rituály

Umyť si oči, uši, nos tiež patrí medzi dôležité ranné činnosti. Keď začne dieťa chodiť do školy, stáva sa vstávanie náročnejšie na koordináciu všetkých úloh. Návyky treba podľa psychológov postupne upevniť pravidelným opakovaním.

5. Na deň sa tešte od rána

Keď dieťaťu už ráno načrtnete, čo ho čaká počas dňa, aké krúžky, kto ho vyzdvihne zo školy či škôlky, bude sa na jednotlivé aktivity tešiť a zároveň bude mať prehľad, čo ho počas dňa čaká.

6. Bozk a úsmev od mamy a otca

Pekný deň nemôže začať bez maminej a otcove pusy a pohladenia na rozlúčku. Svojmu dieťaťu určite zlepšíte náladu malými prejavmi lásky.

7. A teraz do postele!

Dostať ich tam je rovnako ťažké, ako ich ráno z postele vytiahnuť. Je to však veľmi dôležité. Deti, ktoré chodia spať neskoro, spia nepravidelne a menej ako 10 až 11 hodín, môžu mať veľké problémy v škole.

Koľko spánku potrebujú deti

  • novorodenci: 17 až 18 hodín denne
  • trojmesačné: približne 15 hodín
  • 3. mesiac až 1 rok: deti spia postupne viac cez noc a menej cez deň
  • ročné deti spia 12 až 14 hodín vrátane denného spánku
  • deti v predškolskom veku by mali spať 10 až 12 hodín
  • deti v ranom školskom veku 8 až 10 hodín

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku