Zobraziť přihlasovací formulár

Ako o sexe hovoriť s deťmi v 3, 6, 9 a 12 rokoch? Rady pre hanblivých rodičov

  • Publikované:
Ako o sexe hovoriť s deťmi v 3, 6, 9 a 12 rokoch? Rady pre hanblivých rodičov

Veríme tomu, že keď dôjde na hovory o sexe, už žiadni rodičia svojim deťom nevykladajú nič o včeličkách a kvetoch, ale na druhú stranu, jednoduché to tvárou v tvár potomkovi tiež nie je. Ako na to?

Hlavne to neprešvihnite

Pravidlo číslo jeden: začnite včas. A včas u sexuálnej výchovy znamená oveľa oveľa skôr než v puberte. Pokojne v troch rokoch alebo ešte o niečo skôr. Pripadá vám, že je chybou hovoriť o sexe s tak malými deťmi? Veď vôbec nemusíte ísť do detailov ani nemusíte popisovať súlož.

V 2 až 3 rokoch

Deti v tomto veku sa prirodzene zaujímajú o svoje telo a vy môžete začať so sexuálnou výchovou, bez toho aby ste potomkov zbytočne strašili či im podsúvali niečo, o čo nemajú záujem.

Učte ich vhodné pomenovanie genitálií, pokojne používajte slová ako penis alebo vagína, bude to pre nich rovnako prirodzené, ako keď ich učíte pomenovanie ovocia alebo zvierat.

Vysvetlite im, že penis sa nevyťahuje na verejnosti s výnimkou toho, keď potrebujú na malú a že aj to by mali robiť v ústraní. Vysvetlite im, že nemajú svoje intímne partie ukazovať nikomu cudziemu s výnimkou lekára, kam pôjdu s rodičmi. Ak s vami chodia do kúpeľne - a na tom nie je nič zlé - čakajte trebárs otázku ohľadom toho, prečo máte ochlpenie.

V 4 až 5 rokoch

Akonáhle sa dieťa ocitne medzi rovesníkmi v škôlke, čakajte, že k nemu začne doliehať veľa informácií od spolužiakov, často skreslených, a že medzi preberanými témami bude aj sex. Nie snáď, že by to deti tak zaujímalo, ale mnohé z nich majú starších súrodencov a tí im k tomu tiež hovoria svoje.

Neľakajte sa toho a preberajte to s nimi. Opäť a ešte dôraznejšie by dievčatá aj chlapci mali počuť, že po nich nikto nesmie chcieť ukazovať intímne partie alebo sa ich dotýkať bez ich súhlasu. Vysvetlite im, že sa to týka aj obyčajného objatia a že to platí aj naopak: tiež si to nemôžu na kamarátoch a spolužiakoch vynucovať.

Rozhodne si odpustite historky o bocianoch a vranách, už je čas povedať, že maminky mávajú vajíčka a oteckovia spermie, ideálne je používať skutočné termíny a nie nejaké pomenovania, o ktorých si myslíte, že sú pre deti vhodnejšie. Nie sú vôbec potrebné, a keby ich dieťa vytiahlo medzi rovesníkmi, strápni sa.

V 6 až 9 rokoch

Medzi deťmi sú veľké rozdiely v tom, koľko toho vedia a koľko toho chcú vedieť, ale väčšinu z nich táto téma zaujíma. Toto stojí za to si uvedomiť už preto, že aj keď vaše dieťa nejaví žiadny záujem o tieto témy, jeho spolužiaci mu ich môžu servírovať.

Deti sa začínajú hanbiť a aj ony niekedy uvítajú, keď im podrobnosti nehovoria rodičia, ale môžu si ich prečítať v nejakej knihe. A povedzte mu, že čokoľvek mu nebude jasné, radi mu to vysvetlíte, rovnako ako keď v škole od kamarátov bude počuť niečo, čomu nebude rozumieť. A počítajte s tým, že to môže byť napríklad slovo orálny alebo análny. Ubráňte sa odpovede v štýle „na to máš ešte dosť času“, pretože akonáhle slovo pozná, ten čas nastal.

V 10 až 12 rokoch

Už to nie sú malé deti, ale teenageri tiež ešte nie. Na druhú stranu puberta dneska začína čoraz skôr, a tak pravdepodobne stúpa aj záujem vašich potomkov o témy súvisiace so sexom, hoci naživo o neho celkom určite ešte pár rokov stáť nebudú.

Dcéram by ste mali vysvetliť, ako presne vyzerá menštruácia a čo sa bude nasledujúce roky diať s ich prsiami, so synom zase preberte mutujúci hlas, snažte sa znížiť ich obavy z toho, že to bude trápne.

Chlapci už môžu mať nočné polúcie a záleží na miere otvorenosti vášho vzťahu, či o tom budete hovoriť alebo nie, nechajte to skôr na nich. Je pravdepodobné, že na internete alebo u kamarátov uvidia filmy plné sexu, alebo dokonca porno, a preto je dobré prebrať s nimi to, že sex v takýchto dielach nie je práve realistický.

Od 13 vyššie

Puberta je v plnom prúde, takže sa veľa detí uzatvára a s rodičmi sa moc nebavia, na to, aby ste až teraz začali so sexuálnou výchovou, je rozhodne neskoro. Ale ak sa s vami baviť chce, ponúknite mu, že zodpoviete akékoľvek jeho otázky alebo mu k nim zoženiete informácie, ktoré sú pravdivé, čo pre neho môže byť ťažké. Ale existujú napríklad internetové stránky, ktoré poslúžia výborne.

Je na čase prebrať antikoncepciu, aj keď zatiaľ len teoreticky, vrátane toho, že by nemala ležať len na dievčatách, ako sa v čase hormonálnej antikoncepcie často stáva, deti budú najskôr zaujímať aj pohlavné choroby.

Niektorí jeho rovesníci už nadväzujú prvé vzťahy s opačným pohlavím, ale upokojte potomka, že je úplne v poriadku, ak ho to zatiaľ neláka.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku