Zobraziť přihlasovací formulár

Čo môže znamenať nevysvetliteľné priberanie

  • Publikované:
Čo môže znamenať nevysvetliteľné priberanie

Chodíte cvičiť úplne rovnako pravidelne, k žiadnym dramatickým zmenám v jedálničku nedošlo, ale ručička váhy nezadržateľne ukazuje viac a viac hore? Možno sme zmenili antikoncepciu, možno sa zmenilo niečo iné. Čo ak je ale prírastok váhy signálom, že s naším telom nie je niečo v poriadku? Čo sú najčastejšie (zapierané) príčiny priberania na váhe? A čo môže byť naozaj problém?

Medzi najčastejšie príčiny nevysvetliteľného priberania patrí, prekvapivo, zvýšený kalorický príjem. Veľa ľudí trpí takzvanou kalorickou amnéziou, kedy si v skutočnosti neuvedomuje, že stravovacie návyky sa trošku zmenili, že z dvoch radov čokolády je celá tabuľka, že to, keď si dáme koláč a nikto nás pri tom nevidí, sa tiež počíta.

Ďalší z dôvodov je fakt, že sme sa prestali hýbať. Nie cvičiť, môžeme chodiť na úplne rovnaké cvičenia, ako kedykoľvek predtým, ale jednoducho sa len zišli okolnosti a my toľko nechodíme pešo, viac posedávame, nejako sme obmedzili aktivity bežnej dennej činnosti...

...no a potom tu máme priberanie, ktoré môže byť znakom niečoho iného. To je ale takmer vždy sprevádzané inými symptómami.

Ste vyčerpaní. Priberanie na váhe a extrémna únava môžu byť znaky zníženej funkcie štítnej žľazy. Podrobnejšie sa o probléme môžete dočítať v našom špeciálnom článku, ktorý sme štítnej žľaze a najčastejším problémom s ňou venovali.

Nepravidelná menštruácia. Spoločne s kilami navyše môže táto kombinácia znamenať, že trpíte syndrómom polycystických ovárií. Táto bohužiaľ nešťastne častá abnormalita si zahráva s našimi hormónmi, priberáme, máme problematickú pleť, nadmerné ochlpenie alebo napríklad mastné vlasy. A často sú jej príznaky liečené antikoncepciou, takže sa o nej dlho nemusíme dozvedieť - až keď ju vysadíme. Bohužiaľ, spôsobuje problémy s počatím.

Ste v strese. Môže ísť o depresiu. Tá má toľko prejavov, koľko ľudí ňou trpí, ale sú príznaky, ktoré sú častejšie než iné. Byť neustále v móde útok/útek dáva nášmu telu signál, že potrebuje živiny, pretože je v neustálom „boji“. Tiež sa často dostavujú problémy so spánkom, ktoré vedú k priberaniu. Celkovo si stres zahráva s našimi hormónmi tak, že by sme ho rozhodne nemali podceňovať.

Nemôžete spať. Alebo sa cítite úplne neoddýchnutí celý deň. Môžete trpieť nespavosťou. A trebárs aj námesačnosťou. Prerušovaný a nedostatočný spánok môže viesť k rozmazanému videniu, k problémom so sústredením, ale tiež k ukladaniu väčšieho množstva tuku, než je nevyhnutné.

Nadúvanie. Môže ísť o prerastania baktérií v tenkom čreve, tzv. SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Keď sa baktérie v tenkom čreve premnožia, spôsobuje to veľa problémov - ako nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha, hnačky - a tiež priberanie na váhe.

Štyridsiatka sa preklopila cez druhú polku. Môže ísť o perimenopauzu. Je to prechodová fáza, ktorá sa často týka už žien na sklonku štvrtej dekády života, kedy sa ženské hormóny prestávajú držať v rovine a klesajú a stúpajú a robia ťažkosti (vrátane zmien nálad, návalov horúčavy, straty svalovej hmoty alebo poklesu libida). Vrátane priberania.

Nová liečba. Množstvo práškov môže mať ako vedľajší efekt priberanie alebo zadržiavanie vody. A to nemusí byť len antikoncepcia, ale tiež napríklad niektoré antihistaminiká (lieky proti alergiám), antidepresíva, beta-blokátory alebo steroidy. Tie môžu spomaliť metabolizmus, čo vedie k priberaniu aj bez akejkoľvek inej zmeny životného štýlu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku