Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vychovať úspešného a šťastného jedinca? Zvyšujte mu sebavedomie od mala.

  • Publikované:
Ako vychovať úspešného a šťastného jedinca? Zvyšujte mu sebavedomie od mala.

Naučiť sa mať sám seba rád a vedieť sa prijímať taký, aký som, to je jedným najväčších darov, ktoré môžete svojmu potomkovi dať. Je totiž dokázané, že z detí, ktoré si veria a cítia sa prospešné a milované, vyrastú šťastní a produktívni ľudia. A vy im svojím prístupom môžete pozitívne sebavedomie počas ich detstva pomôcť budovať.

Dávajte im na výber

A to čo najčastejšie, ale samozrejme v rámci možností tak, ako uznáte za vhodné. Napríklad pri raňajkách sa svojho potomka spýtajte, či si dá radšej miešané vajíčka alebo palacinky. Pri nákupe oblečenia ho zase nechajte vybrať taký kúsok, ktorý sa bude páčiť jemu. Alebo ho nechajte rozhodnúť o tom, či cez víkend vyrazíte na lyže alebo si radšej urobíte výlet do aquaparku. Naučiť sa robiť jednoduché rozhodnutia už v ranom veku, pomôže vášmu dieťaťu pripraviť sa na tie ťažšie, ktorým bude čeliť v neskoršom veku a v dospelosti.

Nerobte veci za neho

Snažte sa byť trpezliví a nechajte ho robiť veci samotného. Napríklad, určite by bolo rýchlejšie a jednoduchšie svojho predškoláka obliecť, ale ak ho to necháte urobiť, pomáhate mu tým učiť sa novým zručnostiam. Čím viac bude čeliť novým výzvam, tým kompetentnejší a sebavedomejší sa bude cítiť.

Dajte mu vedieť, že nikto nie je dokonalý

A vysvetlite mu tiež, že ani od neho nikto niečo také neočakáva. Nezabudnite, že spôsob, akým reagujete na chyby a sklamanie svojho dieťaťa, určuje spôsob, akým váš potomok bude reagovať v budúcnosti.

Pri chválení nič nepredstierajte

Deti sú majstrami v odhaľovaní neúprimnej chvály alebo nepodložených komplimentov. Chváľte vaše dieťa často, ale buďte špecifickí, aby nešlo len o prázdne ľúbivé slovíčka. Napríklad, namiesto toho, aby ste reagovali na najnovšiu kresbu vášho dieťaťa, „Páni, to je skvelé. Si najlepší umelec na svete,“ skúste niečo ako: „Naozaj sa mi páči, ako si nakreslil celú rodinu. Otec má dokonca fúzy.“

Neporovnávajte neporovnateľné

Ide o obvyklý nešvár rodičov. Bohužiaľ si vôbec neuvedomujeme, ako veľmi sa tieto nevinné vety typu: „Peťko nakreslil tak krásne auto, a ty stále len čmáraš.“ alebo napríklad „Pozri sa na Evičku, ako rýchlo si vie zapnúť bundu,“, môžu na našich deťoch podpísať. Rozhodne ich nemotivujú, ako by sme si priali. Skôr naopak, znižujú im totiž sebavedomie. Porovnávajte ich preto len s nimi samými a oceňte ich individualitu.

Zapojte ich do chodu domácnosti

Aj tie najmenšie deti môžu nejako pomáhať, priraďte im preto domáce práce prislúchajúc im podľa veku. Dajte im zodpovednosť za úlohy, ako je prestieranie stola, utieranie prachu, vytretie kúpeľne, vyberanie riadu z umývačky, prechádzky so psom, skladanie bielizne a podobne. Budú cítiť kompetencie a posilnia svoje schopnosti riešiť problémy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku