Zobraziť přihlasovací formulár

V čom spočíva sila ženy

  • Publikované:
V čom spočíva sila ženy

Nebudeme hovoriť o v poslednej dobe toľko propagovanej „Woman Power“. Budeme hovoriť o tom, ako vyzerá silná žena, tá, ktorú sa životu nepodarilo zraziť na kolená, ktorá ani napriek nepriazni osudu nezatrpkla, ktorá oblažuje svoje okolie úsmevom, obohacuje pochopením, múdrosťou a pomocnou rukou, tá, ktorá sa od ostatných líši unikátnou aurou, ktorá iných upokojuje a ktorá iným dáva pokoj a silu.

Ženy sú bojovníčky. Napriek emocionálnym búrkam, napriek všetkým tým ranám, ktoré im život dal a jazvám, ktoré sa síce zahojili, ale nezmizli, sú medzi nami také, ktoré pretavili svoje životné skúsenosti do kvality osobnosti. Ako poznáme ženu, z ktorej prýšti vnútorná sila?

Verí sama v seba. Nie je plná pochybností, či je pre niekoho alebo pre niečo „dosť“. Pozná sa a vie, čo dokázala, čo sa naučila a aké sú jej schopnosti. Vie o svojich silných i slabých stránkach, na oboch pracuje - na silných, aby ich ešte umocnila, na slabých, aby ich čo najviac pochopila a mohla odstrániť. Nepotrebuje podporu nikoho iného. Respektíve potrebuje, ale zaobíde sa bez nej. Vie si svoje veci obstarať sama a nie je na nikom a na ničom závislá.

Vyžaduje rešpekt, nie pozornosť. Neprosí o pozornosť, nevnucuje sa láske. Ak sa niekde cíti nechcená, pravdepodobne to nebude lámať cez koleno, dôstojnosť je dôležitejšia ako vyprosiť si 15 minút slávy. Nezostáva vo vzťahoch, kde je nedocenená, nieto v tých vyložene toxických. Vie distribuovať svoj čas i energiu tak, aby to bolo pre ňu aj ostatných čo najprínosnejšie. Pre ňu ale predovšetkým.

Nosí svoju bolesť ako brnenie. Je to ťažké, často zbytočné, ale v prípade potreby poslúži. Naša bolesť je príležitosťou na poučenie a k rastu. Ona to dobre vie a jej predošlé zranenia ju posilnili. Vie, ako im predchádzať, aj ktorá bolesť si zaslúži jej pozornosť. A nakoniec ju každá predchádzajúca rana ochráni od tej budúcej.

Povzbudzuje ostatných. Ani to nemusí byť slovami, stačí len jej viera a dôvera v ľudí. Nech je jej život akýkoľvek, rozhodne sa nenechá zviesť k negativite. Vie pomôcť, vie povzbudiť, vie pozdvihnúť. A robí to. Kedykoľvek je potreba. Vie podporiť už len tým, že vidí dobro v našej duši, že nad nami neláme palicu.

Neporovnáva sa s ostatnými. Pozná sa a vždy sa snaží byť najlepšou možnou verziou seba samej. Vie, že je hodná rešpektu, pozná svoje limity, ale aj možnosti. Nikto nie je dokonalý a ona to veľmi dobre vie. Ale tiež vie, že každý máme svoje špecifiká, svoje unikátne nadanie, ktorým prispievame svetu. Nie sme všetci rovnakí a to je dobre.

Nebojí sa plakať. A prejavovať emócie. Zraniteľnosť je súčasťou sily. Pretože sa učíme, pred kým sa môžeme vo svojej zraniteľnosti ukázať, naučíme sa ju chrániť. Dôležité je, že aj keď si niekedy sadla na podlahu a usedavo plakala, vždy sa nakoniec zdvihla a šla ďalej. Vždy pracuje na hojení rán, nie na ich neustálom otváraní. Nikdy to nevzdala, vždy je pripravená bojovať.

Odpúšťa, nechce sa pomstiť. Oslobodila svoju myseľ od negatívnej energie, takže vie, že je potrebné cítiť viac pochopenia a lásky, než zavrhovania a chuti na pomstu. Oko za oko neplatí, ale odpustenie neznamená, že zabudne.

Hovorí pravdu. Nehľadiac na to, ako krutá môže byť. Hovoriť pravdu je veľký risk. To už sme si asi niekedy v živote uvedomili všetci. A mnoho z nás sa uchýlilo... nie priamo ku klamstvám, ale k poupravovaniu skutočnosti. Niekedy napríklad len mlčaním. Ale hovoriť pravdu treba. A naraziť na človeka, o ktorom vieme, že k nám bude vždy úprimný, je vzácnosť. Či už ide o to, či náhodou nemáme v tej sukni väčší zadok, alebo o to, že sme sa niekedy v živote nezachovali dobre k ostatným. Napríklad.

  • Všetky tieto vlastnosti sú zriedkavé. A ich kombinácia v jednej osobe je absolútne jedinečná. A zámerne hovoríme „osobe“. Pretože tieto atribúty prislúchajú každému, kto v živote našiel silu, vnútorný pokoj, harmóniu a súznenie s osudom. Hoci nie vždy najpriateľskejšom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku