Zobraziť přihlasovací formulár

Keď sú v nevere emócie

  • Publikované:
Keď sú v nevere emócie

Na neveru máme každá trošku iný názor. A mnohým z nás sa zmení, keď ju zažije na vlastnej koži; vlastne ako akákoľvek strana. Vzťah od vzťahu sa naše vnímanie vyvíja, čo pre nás bolo neakceptovateľné v dvadsiatich, postupne sa stáva bežnejšie, a tak podobne. Keď však ide o neveru, v ktorej hrajú úlohu emócie, je to rozhodne väčšie ohrozenie vzťahu, ako keď ide o „úlet“, ktorý často označujeme slovom „nevinný“. Nie je, ale jeho hriech je často odpustiteľnejší než ten závažnejší.

Nevera je ošemetná téma. Každý k nej máme čo povedať. Ale okrem vrcholného odsúdenia je množstvo skúseností s ňou v povestnej šedej zóne. Niekedy sú znamenia, že je na spadnutie. Ako to spoznáme pri sebe? Čo sa s nami samými začne diať, než povolíme a staneme sa neverníkmi? O tom si môžete prečítať tu (napríklad sme vo veku, ktorý končí deviatkou).

Hoci nevera nie je jediná zrada vo vzťahu, existujú jej rôzne stupne. No a jedným z tých najvyšších je regulárny paralelný vzťah. Ako u partnera spoznáme, že... sa zamiloval inde?

Stále o nej hovorí. Je to divné, ale zároveň veľmi pravdepodobné - o svojej afére už vám partner asi povedal. A niekoľkokrát. Pretože keď nám na niekom záleží a máme ho radi, potrebujeme o ňom hovoriť. Často spomína nové meno? Chodí každý deň s niekým na obed? Pripomínajú mu vaše slová alebo udalosti niečo, čo zažil s niekým iným, a porozpráva vám to? Pozor. Hoci je to maskované trebárs za novú kolegyňu alebo kamarátku kamaráta (prípadne u žien naopak), je to zlé znamenie. Ak sa nová osoba vyskytuje viac vo vašich rozhovoroch, pravdepodobne sa viac vyskytuje aj v živote vášho partnera.

Máte podozrenie. Bohužiaľ. Neveríme tomu, vysvetľujeme si to, všetci máme pochopenie, ospravedlňujeme všetko, čo sa nášmu podvedomiu nezdá, ale svoj šiesty zmysel neoklameme. Intuícia je veľmi silná a pracuje na podvedomej báze. Hlboko vo vnútri si všímate, že vzťah nie je, čo býval. Nie je tak živý, dynamický, intímny, vzájomný. Rozhodne je v ňom menej akcie, pretože partner svoju energiu vynakladá inde, tak sa naše návrhy nemusia stretávať s vytúženú odozvou a z jeho strany nemusia vôbec prichádzať.

Tajomstvo. Bohužiaľ, v dobe moderných technológií si skoro všimneme, že je s partnerom niečo inak. Zrazu má skryté notifikácie. Berie si so sebou telefón na nebežné miesta. Zmení si heslo k počítaču. Jeho správanie sa zmení, keď vojdeme do miestnosti. Tajnostkárske správanie nie je nikdy dobré znamenie.

Môj manžel začal počúvať audioknihy. A tak si nosil telefón všade so sebou, do kúpeľne, na záchod, keď sa holil, sprchoval, mával ho na slúchadlá v ušiach, keď spal. Absolútne ma netrklo, že je niečo zle, brala som to ako legitímny dôvod mať telefón pri sebe. Až neskôr, keď sa pripojili iné faktory, mi došlo, že to celé bola jedna veľká kamufláž. Dobre, to musím priznať, ale aj tak sa cítim ako neuveriteľná blbka, že mi to nedošlo.“

Jana 42

Ale aj taká nevera sa dá zvládnuť. Len musíme obaja vedieť, čo chceme. Ako vyzerá renesancia vzťahu po nevere? Aj to sa dozviete v jednom z našich minulých článkov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku