Zobraziť přihlasovací formulár

Máte prieberčivé dieťa? Päť zaručených stratégií, ako ho naučiť jesť

  • Publikované:
Máte prieberčivé dieťa? Päť zaručených stratégií, ako ho naučiť jesť

Žiadne dieťa nechce jesť všetko jedlo. Aj rodičia majú svoje chute a preferencie a mnohí z nich detskú prieberčivosť chápu. Čo ale robiť, keď prekročí medze a dieťa odmieta takmer jesť bežné jedlá?

Problémy nastávajú už vo chvíli, keď zavádzate prvé príkrmy. Niečo zjedia deti bez rečí a s chuťou, nad niečím sa ošívajú. Skúste vytrvať: ak si neobľúbi napríklad brokolicu, skúste ju za niekoľko dní dať dieťaťu znova, napríklad v kombinácii so zemiakmi alebo s ryžou. Aj keď sú deti konzervatívne a pokojne by jedli rovnaké jedlo každý deň, snažte sa o pestrosť už od začiatku. A ak dieťa niečo vyslovene odmieta, nenúťte ho to jesť. Lepšie začať neskôr, než mu k nejakému jedlu vypestovať odpor.

Dôslednosť? Len do určitej miery

Možno si hovoríte, že ak budete dôslední, váš prístup prinesie ovocie. Alebo aspoň donúti dieťa ovocie jesť. Stratégia: tu budeš sedieť, kým to nezješ, avšak spravidla účinná nie je. Oveľa viac sa oplatí metóda „Toto je na večeru. Ak to nechceš jesť, nejedz to. Nič iné však nebude.“ A túto metódu dodržať. Nenechať sa obmäkčiť dieťaťom v pyžamku, ktoré „nemôže zaspať, pretože má veľký hlad“. Samozrejme voľte jedlá tak, aby malo medzi tými nepopulárnymi napríklad na desiatu niečo zo svojich favoritov.

Nech si to ochutí

Dochucovať neznamená nechať ich poliať každé jedlo litrami kečupu. Ale ak dieťaťu chutí pažítka a chce si ju dávať aj na ryžu, prečo nie. Ak si rado dáva na plátok ryby citrón a brokolicu je ochotné zjesť len pekne okyslenú, prečo nie.

Zelenina trochu inak

Varená zelenina nikdy nepatrí medzi top jedlá medzi deťmi. Vám chutí? Možno im bude podobne ako vám chutiť grilovaná, keď ju v lete prihodíte vedľa mäsa. Alebo im chutí surová. V tom prípade ju pokojne servírujte surovú. Možno sa im zle jedia kúsky zeleniny v polievke - skúste ju teda pasírovať alebo rozmixovať. Dávajte im to, čo majú rady, a občas sa v obchode zastavte s nimi a skúste vybrať spoločne niečo, na čo by mali chuť. Malý trik: ak chcete, aby dieťa jedlo zeleninu, skúste ju surovú dať na stôl skôr, než prinesiete hlavné jedlo. Väčšina detí ju ako predjedlo zje na posedenie.

Navyše myslite na to, že jeme aj očami. Obľúbený hrnček, tanierik alebo pekne naservírovaný tanier môže urobiť jedlo oveľa príťažlivejšie.

Príklady tiahnu!

Poznáme to od seba, raz niekto začal v školskej jedálni tvrdiť, že „nákyp je strašný“ a v ten deň ho zjedol len hazardér s vlastnou povesťou. Na malé deti bude platiť to isté, ostatne v škôlke sú väčšinou oveľa menej vyberavé než doma. Neuplácajte ich rozprávkami, mobilnými aplikáciami, kde „mačička tiež pekne papá“, alebo odmenami typu „keď to pekne zješ, pôjdeme na ihrisko“. Jedzte radšej spoločne a buďte im príkladom. Už len tým, že keď sa je, tak človek nečíta noviny, nesleduje televíziu, neodbieha k telefónu.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku