Zobraziť přihlasovací formulár

Kedy rozhodne nepiť vodu

  • Publikované:
Kedy rozhodne nepiť vodu

Voda je dobrá. Potrebujeme ju k životu vlastne úplne najviac zo všetkého. Udržiava naše telo hydratované (samozrejme), tým zabezpečuje správnu funkciu orgánov i telesných procesov. Pomáha nám sa neprejedať, dokonca vie stimulovať metabolizmus. Teoreticky - čím viac, tým lepšie, ale aj vody môže byť moc. Ako s každým zdravým návykom, aj s pitím vody to môžeme prehnať. Kedy, ako a prečo je lepšie sa nenapiť?

Keď už ste vypili veľa

Začneme extrémne vzácnym prípadom. Zriedka, ale stáva sa to - keď vypijeme naozaj veľké množstvo vody (je to extrémne individuálne, ale povedzme desať litrov), môže sa stať, že si dramaticky zmeníme pomer látok v tele, ľudovo povedané - zriedime si krv. Rozkolíše sa nám hladina solí, extrémne klesne hladina sodíka a dôjde k stavu známemu ako hyponatrémia (natrium - sodík). Najmä vytrvalostní športovci, napríklad maratónci, môžu byť v pokušení dopĺňať tekutiny stále a priebežne počas celého výkonu - tak môžu vypiť litre a litre vody. To môže viesť až k opuchom na bunkovej úrovni a spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, záchvaty rôzneho typu a vo vzácnych prípadoch dokonca aj smrť.

Hyponatriémiu, teda extrémne nízku hladinu sodíka, ale môžu spôsobovať aj problémy s obličkami, pečeňou, srdcom alebo hypofýzou, rovnako tak napríklad niektoré lieky, ako diuretiká, antidepresíva alebo silné lieky na bolesť. O všetkých ťažkostiach sa rozhodne zmieňte lekárovi!

Keď máme nezabarvený moč

Niekedy stačí na zistenie kvality nášho pitného režimu pozrieť sa do záchodovej misy. Pretože dva litre vody denne nie sú zďaleka pravidlo univerzálne, každý potrebujeme pitný režim prispôsobiť nášmu telesnému stavu. A najlepší indikátor? Farba moču. Ak je príliš svetlá, takmer až nezafarbená, pijeme vody moc a tá v našom tele neplní svoju funkciu. Prechádza nami v nevyužitej podobe a len zaťažuje naše obličky. A naopak - tmavý moč je zase znamením, že je potrebné otvoriť kohútiky!

Keď máme na tanieri veľké jedlo

Poznáte tú radu, že máme pred jedlom vypiť pohár vody, nech toho toľko nezjeme? To funguje len do doby, než náš hlad presiahne zdravú mieru. Akonáhle sa dostaneme do štádia, kedy by sme zjedli pol prasaťa, pretože od rána akosi nebol čas a už je pomaly večer, bohužiaľ, v takom prípade nám pohár vody pred jedlom skôr uškodí. Je totiž pravdepodobné, že budeme jesť rýchlo a informácia o tom, že je v žalúdku už plno, aj tak nedorazí na miesto určenia včas, takže si vodou zarábame na ešte nepríjemnejší pocit plného brucha a previnilosti po jedle.

Ak intenzívne a dlho cvičíme

Pri intenzívnom tréningu strácame nielen vodu z tela, ale potíme tiež elektrolyty (sodík, draslík, horčík). Preto potrebujeme k správnej hydratácii nutne doplniť tiež tieto nevyhnutné živiny. Voda samotná už nebude stačiť na to, aby sa dostala až do buniek, je potrebné jej dopomôcť prvkami, ktoré túto funkciu zaisťujú a my sme si ich odplavili. Môžeme siahnuť po športových iontových nápojoch, ale pozor, je potrebné vybrať kvalitné a rozhodne sa nebáť cukru, naopak - je oveľa lepší ako umelé sladidlá. Alebo si môžeme dopriať kokosovú vodu, ktorá vďaka obsahu živiny hydratuje lepšie než voda a je so športovými nápojmi porovnateľná. Len... prírodná. A to je vždy dobre.

Ak má voda nie zas až tak sladké tajomstvo

Mnoho z nás má taký nepríjemný zvyk - miesto vody z kohútika sa nechávame zlákať vodami ochutenými. Či už vo svojej perlivej alebo neperlivej forme, často siahneme po variantoch, ktoré sú bez cukru - pretože predsa nebudeme prijímať zbytočné kalórie. Bohužiaľ, umelé sladidlá sú pre naše telo ešte väčšie zlo, než príležitostná dávka rafinovaného cukru. Spôsobujú totiž paradoxne prejedanie, zvyšujú chuť do jedla aj hlad. Ak vás voda nudí (a nebolo by divu), skúste si ju vylepšiť sami
!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Sofia Laura 13. 11. 2017, 8:16
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)