Zobraziť přihlasovací formulár

Tartaletky

Tartaletky

Prvé tartaletky (tortičky či košíčky) som skúšala viac-menej náhodou. Mala som už dávnejšie kúpené formičky, ktoré som chcela vyskúšať a z iného receptu mi zostala polovica balenia karamelového Salka. Tak som sa odhodlala vyskúšať tieto úžasné tortičky a zistila som, že to vôbec nie je zložité - ani na suroviny ani na prácu. A výhodou je, že sa dá pripraviť iba pár kúskov, pre prípad, že chcete iba pohladkať chuťové poháriky.

Originál tartaletky majú mať kolmé hladké steny, už dlhšie rozmýšľam nad kúpou formičiek, ale nie sú najlacnejšie, a neviem či sa to pre nás oplatí. Košíčky s kolmými stenami sa pri troche šikovnosti a trpezlivosti dajú upiecť aj v kovových "tvorítkach" určených na servírovanie ryže či zemiakov, ale dá to trocha zabrať. Alebo sa dajú kúpiť (niekedy) hotové korpusy v cukrárskych potrebách.

Cesto je podobné ako na linecké koláčiky (žĺtok alebo celé vajíčko, múka, cukor, maslo a štipka soli) - vypracovať cesto, trvá to pár minút, odložiť na pol hodinku do chladničky a zatiaľ pripraviť plnku. Ak robím tortičky so snehovou čiapočkou tak do cesta použijem iba žĺtky a z bielkov urobím čiapočku.

Zatiaľ som robila karamelové, citrónovo-limetkové, čokoládové, slivkové, so slaným karamelom, s frangipane plnkou, jahodové - a všetky boli super.  

Karamelová plnka so Salka je asi najjednoduchšia (Salko, maslo, kakao, zmiešať a hotovo). Podobne jednoduchá je aj plnka zo slaného karamelu - cukor upáliť na karamel, pridať smotanu, maslo a soľ a máme to. Na slivkovú sa rozvaria slivky bez kôstok s cukrom a pridá sa troška škrobu, ak by bola náplň príliš riedka. Čokoládová je tiež jednoduchá - je to vlastne iba čokoládová ganache (smotana zohriata pod bod varu, čokoláda, škorica príp. káva). Asi najzložitejšia je citrónovo-limetková, je to vlastne lemon curd, nad parou sa mieša vajíčko s kôrou a šťavou z citróna, cukrom a troškou škrobu pokiaľ nezhustne.

Ja som sa do týchto tortičiek zamilovala a skúšam stále nové varianty, a ak som navnadila aj vás, tak podrobný postup nájdete na mojom blogu : www.dobrotynatanieri.blogspot.com  (pod menovkou tartaletky). 

0.0
Publikované , prečtené 5814x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku