Zobraziť přihlasovací formulár

Krémové risotto - láska na prvé ochutnanie

Krémové risotto - láska na prvé ochutnanie

Poznáte krémové "risotto" ?  Ak nie, tak potom je tento článok určený práve pre vás - určite neváhajte a vyskúšajte. Mám rada aj naše klasické rozoto, ale táto talianska verzia je z úplne iného súdka. A áno, u mňa to bola naozaj láska na prvé ochutnanie - k receptu som sa dostala viac-menej náhodou pred 9 rokmi a odvtedy som skúšala už viacero verzií a výsledok bol vždy úžasný. 

Ak sa odhodláte vyskúšať, potrebujete najmä týchto 5 surovín - ryžu určenú na prípravu krémového risotta, u nás sa predáva najmä Arborio alebo Carnaroli (dá sa kúpiť vo väčších reťazcoch), suché biele víno, maslo, vývar (ideálne zeleninový) a parmezán alebo syr podobného typu (napr. Grana Padano alebo Pecorino) - ak máte tieto základné suroviny potom môžete pridávať suroviny podľa chuti alebo aktuálnej sezóny (tekvica, červená repa, jedlé gaštany, špenát, paradajky - možností je veľa.

Takže ideme na to - toto je základný recept :

Na olivovom oleji zľahka opečieme najemno pokrájanú šalotku alebo cibuľu, pridáme ryžu - POZOR NEOPLACHUJEME !!!, 2 minútky opekáme, pridáme cca 1 - 1,5 dl bieleho suchého vína, premiešame, pár minút povaríme - pokiaľ sa odparí alkohol, a postupne po naberačkách pridávame vývar a miešame. Ďalšiu naberačku pridáme vždy až potom, keď sa predchádzajúca tekutina vsiakne do ryže ... ryžu varíme al dente, teda na skus, zvonku by mala byť mäkká ale vo vnútri by ste mali cítit pevnejšiu konzistenciu zŕn, mne to zvyčajne trvá asi 20 minút. Keď máme ryžu uvarenú, pridáme trocha citrónovej šťavy, hrsť strúhaného parmezánu, premiešame, odstavíme z ohňa, pridáme posekanú petržlenovú vňať, 2-3 tenké plátky masla, prikryjeme a necháme postáť asi 8-10 minút, následne premiešame a hneď podávame - buď ako samostatné jedlo alebo pokojne ako prílohu k mäsu.

Výborná je kombinácia s nadrobno pokrájanou opečenou mäsitou slaninou a vareným hráškom, alebo s opečenou sušenou šunkou a špargľou (pri týchto kombináciách vynechám petržlenovú vňať).

Skvelé risotto pripravíte s varenou či pečenou červenou repou alebo tekvicou (Hokkaido alebo muškátová / maslová) - tu sa príprava trošičku odlišuje - recepty na všetky moje odskúšané verzie tohto skvelého pokrmu nájdete na mojom blogu (pod menovkou "ryža" alebo do vyhľadávača zadajte "risotto") :  www.svetnatanieri.blogspot.sk.

 

 

0.0
Publikované , prečtené 1260x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku