Zobraziť přihlasovací formulár

Potrebuje bábätko zavinovať?

Potrebuje bábätko zavinovať?

Je Vaše bábätko veľmi uplakané? Zle zaspáva a v noci Vás často budí plačom? Je zavinovanie bábätiek dôležité? Ako novopečená mamička si iste kladiete veľa otázok.

Novorodené bábätka môžu byť veľmi uplakané. Svojím narodením sa novorodenec preniesol do úplne neznámeho sveta. Doteraz bol v útulnom brušku, ktoré mu poskytovalo všetko, čo potreboval - pocit bezpečia, prísun živín, síce už mu bolo trochu tesno, ale teplučko. V novom svete sa zrazu ocitá osamotené, necíti tú dôverne známu mamičku. Je stratené. Takto by sa dal opísať pocit narodeného drobčeka. Teraz je na Vás, mamičkách, aby ste mu poskytli opäť pocit bezpečia.

A ako na to? Už od pradávna sa bábätká po narodení zavinovali. A je to tak aj dnes. Už v pôrodnici Vám bábätko zavinú do zavinovačky, niekedy ešte aj do veľkej plienky. Takto bábätku aspoň čiastočne nahradíme pocit bezpečia. Zavinutie, najmä ručičiek, bábätko upokojí a zamedzí nekoordinovaným pohybom. Najmä v spánku sa bábätko často prebúdza mimovoľnými pohybmi svojich ručičiek. Tento jav sa nazýva Morov reflex, tzn. objímací reflex, ktorý je reakciou bábätka na zľaknutie sa. Je príznačný pre novorodencov - vzniká v 28. týždni tehotenstva a mizne do 3-4 mesiacov bábätka. Má však svoje opodstatnenie, pomáha vo vývoji dýchacieho mechanizmu, má vplyv na vývoj očných pohybov.

Objímací reflex nie je ničím ojedinelým u Vášho bábätka, ide o úplne bežný vývoj. Spoznáte ho podľa prejavov, ktoré nasledujú v 3 fázach: s nádychom prebehne vyhodenie rúčok do strán s otvorenými dlaňami, nasleduje stuhnutie, zrýchlenie tepu, sčervenanie a v konečnej fáze objímavý pohyb s výdychom, plačom alebo krikom.

Ako starostlivá mamička môžete zmierniť prejavy Morového reflexu práve tesným zavinovaním. Navyše bábätko získa dôverne známy pocit bezpečia a tepla z mamičkinho bruška. Aké máte možnosti zavinovať? Existuje viac spôsobov, vyberte si pre Vás najvhodnejší.

Zavinovanie udržuje tiež bábätko v bezpečnej pozícií pre spánok na chrbte. Pozícia na chrbte predchádza syndrómu SIDS (syndróm náhleho úmrtia), ktorý postihuje deti do 6. mesiaca. Faktorov vzniku syndrómu je viac (nedonosené bábätko, predpokladá sa genetická dispozícia, fajčenie, drogová závislosť, chýbajúce dojčenie, spinkanie na brušku, prehriata miestnosť), ale práve väčší výskyt bol zistený u bábätiek pokladaných na bruško. Ak bábätko nemá rado zavinovanie, poprípade sa už nechce zavinovať, existujú aj vankúše s polohovacími valčekmi, ktoré bábätku nedovolí pretočenie sa na bruško. Nutné dodať, že pozícia na chrbte je pre bábätko trochu neprirodzená. Preto môže zavinovačka tiež bábätko upokojiť.

Klasické zavinovačky - objímu bábätko, poskytnú pocit bezpečia, ale ručičky nie sú pevne fixované, stále hrozí ich vyhadzovanie cez cípy zavinovačky.Veľké plienky - umožňujú tesné zavinutie. Podľa amerického pediatra Dr. Karpa tesné zabalenie bábätka do plienky je najúčinnejším základom k upokojeniu. Metóda zavinutie do plienky na prvý pohľad nevyzerá jednoducho, sestry v nemocniciach ju dobre zvládajú, ale pre novopečenú mamičku môže táto metóda spôsobiť problémy. Dá sa však zvládnuť, nacvičiť.

Novorodenecké zavinovačky - tieto zavinovačky vychádzajú z metódy tesného zavinutia Dr. Karpa. Sú navrhnuté tak, aby aj prvorodičkám uľahčili prácu so zavinutím a upokojením bábätka. Zavinovačka je navrhnutá ako kokón(zámotok), do ktorého bábätko vsuniete a ručičku pekne pri tele zafixujete postrannými chlopňami. Dbajte na to, aby zavinovačka bola z prírodných materiálov - najlepšie z bavlny, ktorá je najvhodnejším materiálom pre pokožku dieťaťa. Novorodenecká zavinovačka, oproti klasickej, nemá byť zateplená - nesmie bábätko prehrievať, mala by byť dostatočne priedušná a savá. Táto zavinovačka pre tesné zavinutie sa používa pre nočné spinkanie.

Pevným zavinutím prispejete k pokojnému spánku bábätka (poťažmo i rodičov). Ak bábätko bude dostatočne spinkať bez rušenia, potom nebude podráždené počas dňa.

Do kedy zavinovať? Niektoré bábätká neznesú zavinovanie vôbec a niektoré len sporadicky. Obvykle však bábätká tesnosť zavinovačky vítajú. Tesné zavinovanie však bábätka znesú iba do doby vymiznutia Morového reflexu. Bábätko si samo povie, až sa mu to prestane páčiť. Môže však mať rado ešte klasické zavinovanie pred zaspávaním. Podľa toho, aký režim ste si nastavili.

FacebookTwitter

Ak sa Vám tento článok páčil, podeľte sa aj s ostatnými.

0.0
Publikované , prečtené 3726x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku