Zobraziť přihlasovací formulár

Fantastický banánový koláč s malinami a arašidovo-čokoládovou polevou

Fantastický banánový koláč s malinami a arašidovo-čokoládovou polevou

Každému z nás sa určite občas stalo, že v košíku zostali prezreté banány, ktoré už nikto nechcel jesť. Zistila som, že sú výbornou surovinou na skvelý banánový chlebík, ktorý môžete upiecť ako jednoduchú sladkosť napríklad na raňajky, alebo aj ako dezert pre návštevu - stačí pridať čokoládovú či inú polevu. Tento recept je náš obľúbený - výborný je aj vo forme muffinov.

Na formu s priemerom 24 cm s vloženým stredom potrebujeme :

na koláč

3 veľké alebo 5 malých banánov, 125 g maslo izbovej teploty, 1 kopcovitá polievková lyžica cukru, 2 veľké alebo 3 malé vajíčka, štipka soli, 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky (alebo klasickej hladkej), 1 ČL sódy bicarbony, 200 g hustý biely neochutený jogurt, 1-2 hrste bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle, černice), 30-40 g posekaná horká čokoláda + na polevu (slávnostnejšia verzia)

 

Postup : 

 

Vhodnú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou - ja používam tortovú formu priemru 24 cm s vloženým stredným dielom na pečenie bábovky resp. venca. Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu. Vajíčka rozšľaháme s jogurtom a pridáme k banánom. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Ostatné suché prísady (múka, jedlá sóda, soľ) zmiešame v osobitne (múku môžete rôzne kombinovať - ja používam aktuálne akú mám doma - naposledy som robila pol na pol z klasickej hladkej a celozrnnej špaldovej jemne mletej). Umyté a odkvapkané ovocie poprášime trochou múky, aby nespadlo na spodok formy. Do banánovej zmesi pridáme maslo s cukrom, premiešame, postupne asi na 3x pridáme múku so soľou a jedlou sódou. Miešame zľahka ručne - ja používam na miešanie stierku, ktorou jemne hmotu nadnášam a vmiešavam múku. Nakoniec jemne vmiešame asi 2/3 ovocia (časť dávam až navrch a jemne vtlačím do cesta) a posekanú čokoládu. Hmotu dáme do vymastenej a vysypanej rúry (ja som robila v tortovej forme s priemerom 24 cm a pečieme v rúre zohriatej na 185°C cca 45 - 50 minút (skúsime špajľou). U nás tento jednoduchý koláč patrí k najobľúbenejším. Zvyčajne iba poprášim cukrom, ale naposledy som potrebovala minúť načaté arašidové maslo, tak som urobila trocha slávnostnejšiu verziu s polevou z arašidového masla a čokoládovou polevou, a vrch som ešte posypala krokantom.

 

0.0
Publikované , prečtené 3346x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku