Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo deti nechcú jesť? 7tipov pre moderné mamy

Prečo deti nechcú jesť? 7tipov pre moderné mamy

Počas prázdnin som s deťmi navštívila svoju babičku. Bola tam aj sesternica so svojimi chlapcami. Pri nedeľnom obede mi povedala: “Ty si šťastná mama. Ja Ti tak závidím, že tvoje deti toľko jedia.”

stk_babyspath_BPH128_wide

Nikdy som si nemyslela, že trucovitosť detí v jedle môže predstavovať taký problém. Vtedy som si spomenula aj na slová našej učiteľky z MŠ: “My hneď vidíme, ktoré dieťa má z domu stravovacie návyky, ktorá mama doma varí domácu stravu. Máme deti, ktoré nedočkavo očakávajú hranolky na tanieri každý deň. A nielen to. Mala som dieťa, ktoré sa každý deň pýtalo, kedy budú konečne na obed dinosauríkové nugetky”, zdôverila sa mi učiteľka. Raz prišiel syn domov a povedal mi, že dvaja jeho kamaráti ešte nikdy nejedli hrášok (nie rozmixovaný, ale normálne zelené guličky).

nezdravé_ jedlo_pre_deti

Odhliadnuc od dedičných predispozícií (zasa veď nie všetci musia byť jedáci, musia tie deti po niekom byť ), vzťah k jedlu si treba vypestovať! Skúsme to teda milé moderné maminky spolu!

  1. Budujme vzťah k jedlu – a to od malinka. Jedlo je za odmenu, je to rituál a k tomu treba mať pozitívny vzťah. Usmievajte sa, pripravujte jedlo s chuťou a radosťou. Keď uvidí dieťatko ako sa vy tešíte na jedlo, odzrkadlí váš úsmev.                                                                                                                                        ranajky_pre_deti
  2.  Estetika stolovania – prvý tanierik a pohárik, teda keď dieťa začína už samo jesť, vyberajte spoločne! Nechajte dieťa vybrať si ten “svoj” najkrajší a jedinečný tanierik a pohárik. Pri večeri ho potom ukážte celej rodine, aby bolo na neho hrdé. Uvidíte, ako to zaberá a z krásneho tanierika aj jedlo chutí lepšie.
  3.  Spoločné stolovanie – praktizujte to vždy ako je to len možné. Ideálne každý deň v tú istú hodinu (spoločné raňajky, či večera). Práve toto je základ správnych stravovacích základov a to hlavne po psychickej stánke. Počas neho preberá dieťa návyky od svojich rodičov, odpozeráva ich správanie pri stole. V neskoršom veku sa mi tento rituál osvedčil ako vynikajúci spôsob na budovanie dôvery, začiatok každodennej komunikácie a zdieľanie spoločných zážitkov, ktoré sme prežili každý svojo        spolocne_ranajky
  4. Prestieranie – jedlo má byť zážikom. Krásne jedlo naaranžujte a myslite na to, že jedia aj oči. Pri deťoch to platí dvojnásobne.                                                                                                            moderni_rodicia 1  moderni_rodicia 2  moderni_rodicia 3  moderni_rodicia 4   ovocie_pre_deti
  5. Pomenovanie – tento trik perfektne uplatníte najmä v predškolskom veku (3-6r.). Deti milujú hru a majú neskutočnú fantáziu. Využite to! Ja som na to zvolila svoje vlastné názvy jedál. Tak napríklad:
  • Shrekova polievka ( špenátová)
  • Polievočka s futbalovými loptami  (hrášková)
  • Zajačikova maškrtka (hocičo s mrkvou)
  • Rytierska pochúťka, od ktorej  budeš mať silu (jedlo s mäskom)
  • Liečivá polievočka proti bacilom (kurací vývar)
  • atď.

6. Jedlo je dar -už od 5rokov učím svoje deti, že jedlo je dar a ten si treba zaslúžiť. Vysvetľujem im, ako sa jedlo dostane na tanier:

“Rodičia musia chodiť na práce, aby zarobili peniaze. Za ne si potom môžu nakúpiť potraviny v obchode. Z potravín sa varí jedlo. Jeho príprava je však dosť náročná a mnohokrát vyčerpávajúca. Preto majú deti veľké šťastie, že im jedlo podá usmiata mama na stôl. Je v ňom veľa lásky! Treba vážiť a nenechávať na tanieri.”

7. Nech jedlo chutí – moja babička vždy hovorí: “Varte tým deťom, čo im chutí!” 

A tak to má byť!

preco_deti_nejedia-zdrave_stravovanie

cute children eat healthy food enjoying breakfast; Shutterstock ID 296260142; PO: today.com

Milé mamičky,

budem vám držať palce, ale myslite na to, že nič nejde jednoducho a ihneď. Buďte pre svoje deti príkladom a ukážte ako sa jedlo vychutnáva!

 

Zdroj: www.modernirodicia.sk

 

0.0
Publikované , prečtené 2549x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

alal 16. 10. 2017, 22:22
jedlo za odmenu *-) je to normálna ľudská potreba...bez jedla by sme nemohli existovať
mooni 4. 11. 2017, 12:46
@ Skôr si myslím že to myslela tak, že to neni za trest ako niektorí rodičia chápu, zjedz lebo....chcela poukázať na ten kontrast (H) :-)
teleflex 4. 10. 2017, 20:41
Milý článok, ale tiež nesúhlasím s tým ako predtým napísala Katarína, že jedlo je dar alebo za odmenu - vypestuje sa akurát nezdravý vzťah k jedlu /napr. prejedanie sa ako forma odmeny, útechy/. Prvý tanierik mali moje deti ako cca 8 mesačné, v tomto veku sa prvý krát pokúšali papať samé a výber tanierika sme jednoducho nemohli nechať na ne ,-) Inak fajn tipy a mnohé sú u nás zavedené... napriek tomu nie je úspech zaručený a a ako matka to už neriešim.
Charlotte 23. 9. 2017, 19:12
Pani Michaela, dakujem za par dobrych tipov. S niektorymi odporucaniami vsak nesuhlasim. Jedlo NIE je za odmenu ani za trest, ani za pekny usmev ani za neviem co ine. Jedlo je proste jedlo, ma byt take aby sme s nim ´vyzivovali nase telo, je to dar. Taktiez si nemyslim, ze sa maju pri jedle preberat zazitky dna. Jest sa ma VEDOME, nie len tak popri niecom inom, ale VEDOME vyzivovat svoje telo, kedy viem, co jem, nie iba zahanam hlad. A este k tomu prestieraniu. Kultura stolovania, ano, ale aranzovanie jedla ako je na obrazkoch, s tym nesuhlasim. Party, oslava, obcas nieco vynimocne, to ano, ale nesuhlasim, aby deti mali neustale zo vsetkeho zabavu , potom z nich vyrastaju znudene bytosti, ktore sa chcu stale zabavat a maju malo a malo podnetov. Katka