Zobraziť přihlasovací formulár

Ako naučiť jesť zeleninu aj jej zarytých odporcov

Ako naučiť jesť zeleninu aj jej zarytých odporcov
Pred nejakým časom som prešla na zdravšiu stravu, ktorá zahŕňala oveľa väčšie množstvá zeleniny, aké som dovtedy jedla - a keďže išlo o zdravú stravu, zelenina bola zväčša pripravovaná iba varením či na pare. A ako to obvykle býva, po čase sa mi takto pripravená zelenina objedla, tak som hľadala iný spôsob jej úpravy.  
 
Nakoniec som zistila, že zelenina pripravená ako pyré či kaša je pre mňa najviac prijateľná a postupne som si tieto kaše obľúbila tak, že mi chutia viac ako klasická zemiaková. A zabila som dve muchy jednou ranou - nemusím pripravovať prílohu a zeleninu zvlášť a je to zdravé, chutné a ľahko stráviteľné jedlo. Veľkou výhodou je aj veľká variabilnosť použitých druhov zeleniny. 
 
V tejto forme zeleninu zjedia aj jej zarytí odporcovia - napríklad detičky, ktoré zeleninu v klasickej podobe nechcú papať. Ak chcete pyré troška hutnejšie a sýtejšie, pokojne pridajte k zelenine 1-2 zemiaky.
 
Moje zatiaľ odskúšané kombinácie sú :
 
1. zemiaky, mrkva
2. mrkva, zeler, petržlen (samotné alebo so zemiakmi)
3. tekvicové pyré z Hokkaido tekvice (samotné aj so zemiakmi)
4. zelerové pyré
5. kvakové pyré (samotné alebo so zemiakom)
6. kvaka a mrkva (veľmi jemné a delikátne pyré)
7. zemiaky a bataty
8. zemiaky, bataty, mrkva
9. karfiolové a brokolicové pyré (samotné aj so zemiakmi)
 
Pyré pripravíme klasickým spôsobom - všetku zeleninu aj zemiaky očistíme a spolu uvaríme, scedíme, rozmixujeme - s kúskom masla a troškou mlieka. Ochutíme podľa chuti - soľ, korenie, kari, strúhaný parmezán (hodí sa najmä k batatom, mrkve). Niektoré druhy zeleniny ak chcete lahodnejšiu chuť (zeler, kvaka, petržlen) je možné variť v mlieku či smotane. Fantázii sa medze nekladú. Bez zemiakov budú kaše jemnejšie a ľahšie stráviteľné, so zemiakmi viac zasýtia.
 
 
0.0
Publikované , prečtené 1746x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku