. .. .. .. .. .. .
. .

VTIPY - nie je to vtip,,,ale stojí za zamyslenie...

VŠETKY VTIPY
O ŽENÁCH
O MUŽOCH
O ALKOHOLE
O SEXE
O DEŤOCH
O ŠKOLE
O POLICAJTOCH
O DOKTOROCH
BÁSNIČKY
HÁDANKY
ČIERNY HUMOR
O ZVIERATÁCH
O ŠPORTE
OSTATNÉ
HRY
VIDEA
OSTATNÉ
nie je to vtip,,,ale stojí za zamyslenie...
Gabriel García Márquez sa stiahol z verejného života zo zdravotných dôvodov. Má rakovinu lymfatického systému a jeho stav sa stále zhoršuje. Svojim priateľom zaslal list na rozlúčku. Prečítajte si ho. Možno Vás hĺbka jeho myšlienok dovedie k zamysleniu. Napísal ho jeden z najúžasnejších spisovateľov Latinskej Ameriky našej doby, držiteľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1982.

Keby Boh na chvíľočku pozabudol, že som handrová bábka a daroval by mi kus života, snažil by som sa ten čas využiť čo najlepšie "Možno by som nepovedal všetko, čo si myslím, ale dozaista by som si rozmyslel, čo povedať.

Veciam by som prikladal hodnotu nie podľa toho, koľko stoja, ale podľa toho, čo znamenajú. Spal by som málo a viac by som sníval. Mám zato, že keď zavrieme oči, každou minútou strácame šesťdesiat sekúnd svetla. Pokračoval by som v chôdzi, keď sa ostatní zastavia. Prebúdzal by som sa, keď ostatní budú spať.

Keby mi Boh daroval kúsoček života, nosil by som prosté šatstvo. Vystavoval by som sa prudkému slnku a obnažoval nielen svoje telo, ale i dušu. Dokázal by som ľuďom, ako sa mýlia, keď sa domnievajú, že v starobe nemôžu milovať. Nevedia totiž, že zostarli, pretože milovať prestali.

Dieťaťu by som dal krídla, avšak nechal by som ho, aby sa samo naučilo lietať. Starých ľudí by som naučil, že smrť neprichádza, keď zostarneme, ale keď zabudneme. Toľkým veciam som sa od vás, ľudkovia, naučil...

Každý chce žiť na vrcholku hory a nechápe, že skutočné šťastie spočíva v tom, AKO ju zdoláva, keď stúpa. Naučil som sa, že keď novorodenec prvýkrát zovrie do pästičky prst svojho otca, lapí ho tak navždy.

Naučil som sa, že človek smie na iného pozerať zhora iba vtedy, keď mu pomáha postaviť sa na nohy. Je toľko vecí, ktorým som sa od vás naučil, ale veľa mi už neslúži, lebo až ma uloží do tej bedne, budem bohužiaľ umierať.

Hovor vždy, čo cítiš, a konaj tak, ako myslíš. Keby som vedel, že sa dnes naposledy pozerám, ako spíš, stisol by som ťa v objatí a v modlitbách bol prosil Boha, aby som smel chrániť tvoju dušu. Vedieť tak, že mi zostáva pár minút, povedal by som ti do očí "mám ťa rád" a naivne by som nepredpokladal, že to vieš.

Vždy príde nové ráno a život nám dá ďalšiu šancu. Ak sa mýlim a ostáva len ten dnešný deň, rád by som ti povedal, ako veľmi ťa mám rád a že na teba nikdy nezabudnem. Zajtrajšok nemá istý nikto, či mladý alebo starý. Dnes si možno naposledy s tými, ktorých miluješ. Nečakaj na nič, pretože ak nebude žiadne zajtra, ľutoval/a by si, že si si neurobil/a čas na úsmev, objatie, bozk. A že si im nestihol/a splniť posledné želanie.

Buď nablízku tým, ktorých miluješ. Opakuj im, ako veľmi ich potrebuješ. Maj je rád/a a správaj sa k nim pekne. Urob si čas na to, aby si povedal/a "mrzí ma to", "odpusť", "prosím ťa", "ďakujem" a všetky slová lásky, ktoré poznáš.

Nikto na teba nebude spomínať pre to, čo si si myslel/a skryte. Žiadaj Pána, nech ti dá silu a múdrosť, aby si svoje myšlienky povedal/a nahlas. Preukazuj priateľom a svojim najdrahším, ako veľmi ti na nich záleží.

Tebe, úprimne a s láskou. Dúfam, že sa ti to bude páčiť.

Veľmi by som si to prial.

Gabriel García Márquez
Vložil(a) Andrea H. (AdaHeis-metráž) ID 99318 | zobraziť ďalšie vtipy
<< To je, ale smola | nie je to vtip,,,ale stojí za zamyslenie... | .... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
VTIPY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELIA
Dada S. (DadkaS) ID 25660, mimibazar.sk/dadkas (6.7.2011, 18:51)
(L)
ODPOVEDAŤ
lenka h. (karoline) ID 27088, mimibazar.sk/karoline (6.7.2011, 12:48)
jáj ...keby človek nemal toľko zbytočných vlastností a potrieb, aj život by vedel prispôsobiť dňu ...ako keby poslednému....krásne myšlienky (L)
ODPOVEDAŤ
Miriama L. (miracko) ID 11257, mimibazar.sk/miracko (6.7.2011, 11:10)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu