Ruská torta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 10 vajec, 180 práškového cukru, 200 g mletých orechov 3 PL strúhanky, KARAMEL: 10 KL kryštáľového cukru cukru, 0,2 l vody, 2 PL kakaa PLNKA: 250 g masla, 100 g práškového cukru, 2 PL silnej čiernej kávy, 50 g mletých orechov POLEVA: 100 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku HERA PL = polievková lyžica, KL = kávová lyžička

POSTUP PŘÍPRAVY

KORPUS: Žĺtky vymiešame s cukrom. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Orechy pomelieme a zmiešame so strúhankou. Do vymiešaných žĺtkov striedavo pridávame tuhý sneh a zomleté orechy. Zakaždým zľahka premiešame. Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme hrubou múkou, nalejeme do nej cesto a pečieme v rúre (ja som piekla v elektrickej), ktorú sme si vyhriali na 200° C asi 15 minút. Rúru potom prepneme na 180°C a dopekáme cca 45 minút. Vychladnutý korpus prekrojíme na tri rovnaké pláty, potrieme plnkou a spojíme. Vrch torty a boky môžeme natenko potrieť touto istou plnkou. Ozdobíme podľa vlastných predstáv.
(Ja si vždy pri mletí orechov povyberám tie najkrajšie polovičky orecha a poukladám dookola na čokoládovú polevu, ktorou som tortu poliala, alebo lentilkami, ale orechami krajšie ukáže).
KARAMEL: Cukor necháme skaramelizovať, zalejeme 1 dl studenej vody a pri miernej teplote rozvaríme. Vo zvyšnom množstve vody rozmiešame kakao, vlejeme do karamelu a za občasného miešania 15 min. povaríme.
PLNKA: Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridávame karamel a čiernu kávu.
POLEVA: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu so stuženým pokrmovým tukom, odstavíme a miešame, kým nevychladne.
Zvyknem ešte čokoládovú polevu poliať s bielou polevou z bielka a cukru, buď kúpnou, alebo si sama pripravím.