Vianočná torta " Vizes diós " mojej nagymamy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajíčka, 250g kryštálového cukru, 200g polohrubej múky, 100g pomletých orechov, 1 prášok do pečiva, ( pdp ), 10PL vody........... Krém: 250g masla, 200g práškového cukru, pomletá zrnková káva ( ja som ale do krému uvarila aj jeden zlatý klas v mlieku )...........Stromčeky: čokoláda na varenie, papier na pečenie formička na vykrajovanie cukroviniek

POSTUP PŘÍPRAVY

Vyšľaháme 4 žltka s ukrom a vodou. Potom pridáme múku a orechy zmiešané s pdp, premiešame a pridáme postupne vyšľahaný sneh zo 4 bielkov . Cesto vylejeme do formy, ja som dala do 22cm, vyloženej papierom na pečenie, ale boky formy som potrela studenou vodou a dáme piecť. V polovici pečenia som piškotu prikryla papierom na pečenie. Ak si pamätám, tak som ju piekla asi 45 minút na 180°C, ale tieto údaje berte len orientačne, každý podľa vlastnej rúry. Po upečení necháme riadne vychadnúť, prerežeme , najlepšie na tri pláty, ja som z časovej tiesne prerezala len raz. Krém: uvarila som zlatý klas s mliekom, vyšľahla som maslo s cukrom , postupne po lyžiciach zamiešavala vychladnutý zlatý klas. Odobrala som si 1/3 plnky. Do zvyšných 2/3 som dala asi 1PL kávy. Kávovou plnkou potrieme vnútro torty, podľa toho na koľko častí sme si ju rozrezali. Vrch a boky torty potrieme bielou plnkou, ale nezabudneme si ( ako ja ) z tej bielej odložiť na ďobky, do ktorých zasadíme stromčeky. No a nielenže som si nenechala na ďobky, ale som ten vrch, čo mal byť krásny biely, zababrala piškotou, takže som musela narýchlo vyrobiť trochu marcipánu podľa Ariel, tak som zakryla vrch a dorobila som ešte trochu Palmarínu s cukrom na tie ďobky. Ešte pred tým ako budeme zdobiť vrch , tak boky ozdobíme strúhanou čokoládou. Na stromčeky si roztopíme čkoládovú polevu, vylejeme na papier na pečenie, alebo ju nanesieme štetcom na papier a necháme stuhnúť. Čokoláda by mala mať hrúbku asi 2mm. Potom formičkou vykrojíme stromčeky a jemne ich z formičiek vytlačíme.

Táto torta má v našej rodine svoje nezastúpiteľné miesto. Nik z našej rodiny, kým žila naša nagymama si nevedel predstaviť rodinnú oslavu bez jej torty. Samozrejme jej zdobenie bolo úplne jednoduché. Nagymama len vymiešala maslo s cukrom, dochutila kávou, potrela každý plát plnkou , vlastne celú aj z vonku potrela touto plnkou, trochu si nechala aj na zdobenie, hore na torte urobila ďobky, do ktorých dala polovičky orechov a boky osypala pomletými orechmi. Ja som na svojej torte prispôsobila zdobenie vianociam.

vyšľahať žltka s cukrom
pridať vodu a šľahať ešte minútku
zmiešať múku, orechy a pdp
suchú zmes vmiešame do žltkovej a nakoniec po lyžiciach pridáme vyšľahané bielka
upečenný korpus, vyberieme z formy , necháme vychladnúť, prerežeme, podložíme ozdobným papierom a aby sa nám nezašpinil pri zdobení torty, vložíme medzi korpus a ozdobný papier dokola v dvoch vrstvách kancelársky papier, alebo aj papier na pečenie, ja som už nemala, preto v dvoch vrstvách, lebo ak sa nám zdá, že už je papier veľmi zašpinený, jednu vrstvu vytiahneme a môžme pokračovať v zdobení ďalej, ja som vaňytiahla jednu vrstvu od masla a sruhá bola od čokolády
kávová plnka
biela plnka
korpus natretý kávovou plnkou, nabudúce určite prekrojím 2x
finále
v priereze