SILVESTROVSKÁ KAPUSTNICA super de luxe špeciál :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rozpis pre 10 osôb: 3 l vody * 1 KL čierneho celého korenia * 1 KL čierneho mletého korenia * 2 KL rasce * 4 zrnká nového korenia * 2 ks bobkového listu * 2 zrná jalovca (borievky) * 35 g sušených húb * 1 kg kyslej pokrájanej kapusty * 1/2 kg údenej krkovičky * olej * 350 g bravčového pliecka * 2 cibule * 1 ČL červenej papriky * 5 sušených sliviek * 100 g údenej slaniny * 6 strúčikov cesnaku * 1/2 kg údenej klobásy * 2 zemiaky * 500 ml kyslej smotany

POSTUP PŘÍPRAVY

O tejto vynikajúcej kapustnici som počula moju maminu spievať niekoľko rokov vždy v decembri ódy. Mávali ju totiž v práci každoročne na predvianočnom večierku. Bola to špecialita jedného kolegu, ktorý vlastnil "know-how". Mamina si recept pýtala niekoľko rokov, už som ani nedúfala, že ho niekedy donesie... A stalo sa! Odvtedy robievam túto kapustnicu každoročne v obrovskom hrnci a recept je veľmi žiadaný - odovzdávam ho ďalej. :-) Tak sa oň podelím aj s Vami.
Minulý rok som postup nafotila, ale po Novom roku už recept nebol aktuálny, tak ho sem dávam až teraz.
Varenie je rozdelené na 2 dni a samozrejme odležaná kapustnica je najlepšia.

1. Nachystáme 1 KL čierneho celého korenia, 1 KL čierneho mletého korenia, 2 KL rasce, 4 zrnká nového korenia, 2 ks bobkového listu, 2 zrnká jalovca (borievky) a 35 g sušených húb.
2. Všetky prísady z bodu 1 dáme variť do hrnca s 3 litrami vody.
3. Po pol hodinke varenia pridáme nakrájanú kyslú kapustu, ...
4. ... po ďalšej pol hodinke varenia pridáme do hrnca na kocky nakrájanú údenú krkovičku.
5. Medzitým na oleji speníme 1 na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a červenú mletú papriku a chvíľu dusíme.
6. Mäso pridáme do hrnca spolu s 5 sušenými slivkami a varíme spolu cca 1 hodinu.
7. Údenú slaninu nakrájame na drobné kocôčky, vyškvaríme ju, oškvarky pridáme ku variacej sa kapustnici ...
8. ... a na masti, ktorá nám zostala po oškvarkoch speníme druhú cibuľu, čo sme mali nachystanú.
9. Osmaženú cibuľu pridáme do hrnca spolu s cesnakom nakrájaným na plátky. Necháme ešte chvíľu povariť a to bude na dnes všetko. Hrniec odložíme do chladu a 24 hodín si ho nevšímame.
10. Na druhý deň privedieme "skorokapustnicu" do varu, pridáme klobásu. Tu sú 2 možnosti. buď ju dáme nakrájanú na kolieska hneď alebo ju dáme variť vcelku a na kolieska ju nakrájame až po uvarení.
11. Medzitým postrúhame 2 zemiaky, pridáme ich do hrnca a všetko spolu varíme necelú polhodinu.
12. Naposledy sa pridá kyslá smotana a všetko ešte necháme chvíľu povariť.
13. Odležaná kapustnica je najlepšia!
14. My si bez nej Silvester a Nový rok už ani nevieme predstaviť. :-)