Rezy Rigoletto



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 400g hladkej múky * 150g práškového cukru * 4 žĺtky * 250g Hery (Palmarin alebo iný rastlinný tuk) * 1 balíček prášku do pečiva * ríbezľový lekvár Plnka č. 1: 4 vajcia * 150g kryštálového cukru * 150g nahrubo nasekaných orechov (najlepšie sú vlašské) * 50g hrozienok * 100g posekaného kandizovaného ovocia (veľmi dobrá je kombinácia kandiz. citrónovej, pomarančovej kôry a čerešní) Plnka č. 2: 3 vajcia * 150g kryštálového cukru * 250g masla (pravé, nie náhražky!) * 2 polievkové lyžice kakaa * rum podľa chuti Poleva: čokoláda na varenie * kúsok Cery (množstvo "od oka")

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto rezy sa obvykle pečú cez vianočné sviatky kvôli kombinácii orieškov, kandizovaného ovocia a hrozienok. Taktiež sú to veľmi kalorické rezy, takže kto má pocit, že ešte počas tohtoročných sviatkov nepribral - Rigoletto mu vtom na 100% pomôže :))
Ich príprava je tiež trochu náročnejšia preto som vložila aj fotopostup. Všetku námahu však vykompenzuje ich fantastická chuť (najmä spojenie tých 2 skvelých plniek je pre chuťové poháriky hotová balada).

Práškový cukor, žĺtka a Heru pokrájanú na malé kúsky vymiešame spolu.
Ďalej pridávame k mase po troškách hladkú múku (tak ako je na obrázku), ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva.
A vymiesime takéto pekné hladké cesto.
Cesto rozvaľkáme válčekom na cesto a prenesieme na plech (komu sa nechce trápiť s vaľkaním cesta a následne jeho trhaním a pod. tak ako mne, tak jednoducho cesto po kúskoch rukou natlačí do plechu a uťapká - aby bol povrch podľa možnosti hladký :) Keď už cestíčko leží víťazoslávne na plechu, potrieme ho ešte ríbezľovým lekvárom.
A ideme na plnku č. 1: Nad parou vyšľaháme všetky 4 vajcia s kryštálovým cukrom až pokým hmota výrazne nezhustne (mne to teda peknú chvíľku trvalo, takže treba byť trpezlivý). Potom hrniec s hmotou vezmeme zo sporáka a vmiešame do nej nasekané orechy, pokrájané kandizované ovocie a hrozienka - to už na obrázku žiaľ nie je.
Plnku č. 1 rozotrieme na pripravené cesto na plechu a šup s ním do vyhriatej rúry na 30-40 min. (treba mať oči na stopkách, aby neprihorelo)
Zatiaľ kým sa cesto bude piecť a neskôr chladnúť pripravíme si plnku č. 2. Do hrnca dáme 3 celé vajíčka, kakao a kryštálový cukor a rovnako ako v prvej plnke, aj tu všetky ingrediencie šľaháme nad parou až do zhustnutia. Potom zhustnutú masu odložíme a necháme úplne vychladnúť.
Maslo si najprv vymiešame elektrickým šľahačom. Potom k nemu po troškách pridávame vychladnutú kakaovo-cukrovo-žĺtkovú masu. Je dôležité, aby maslo aj masa mali približne rovnakú teplotu, lebo inak sa plnka môže zraziť (ak sa tak náhodou stane, tak použijeme záchranný manéver, ktorý spočíva vtom, že celú plnku budeme šľahať nad parou až kým nenadobudne žiadaný krémovitý vzhľad). Na záver do plnky vmiešame 1-2 polievkové lyžice rumu (alebo podľa chuti).
Na upečené a hlavne dobre vychladnuté cesto rovnomerne rozotrieme plnku č. 2.
Koláč ešte zavŕšime čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme tak, že varovú čokoládu a kúsok Cery roztopíme a vymiešame nad parou (presné množstvá neviem). Pred podávaním nakrájame na úhľadné rezy (no ja mám od tej úhľadnosti síce ďaleko - viď úvodná fotografia:), ale Vaše rezy Rigoletto budú určite krásne. Dobrý nápad je krájať ich nožom namáčaným v horúcej vode - vtedy poleva menej praská. Prajem dobrú chuť!