Medovníky - hneď mäkké



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky * 3 vajcia * 125g masla *125g medu * 190g práškového cukru * 1 kávová lyžičky mletej škorice * 4 roztlčené klinčeky (poprípade aj viac, ak máte radi medovníčky voňajšie...) * 1 zarovnaná lyžičky sódy bikarbóny * 2-3 polievkové lyžice kakaa (nemusí byť) * 1 rozšľahané vajíčko na potretie * olej+ hrubá múka na plech

POSTUP PŘÍPRAVY

Dlho som hľadala recept na medovníčky, ktoré by sa dali hneď po upečení jesť a zároveň, aby pri sa pri pečení nerozliali, ale držali tvar. Tento recept spĺňa obidve kritéria a navyše sú medovníčky aj prudko jedlé, takže ich robievam už každé vianoce a zatiaľ ma nesklamali:) Môžte si vybrať z dvoch postupov - jednoduchého krátkeho alebo podrobnejšieho obrázkového, kde som napísala aj moje skúsenosti s pečením medovníčkov.... Tu je postup v skratke: *Cukor a maslo pokrájané na malé kúsky vymiešame, postupne pridávame vajcia. Nakoniec pridáme trochu zohriaty med. K tejto mase postupne pridávame múku, ktorú sme predtým zmiešali s koreninami, sódou bikarbónou a kakaom. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme cez noc odležať v chlade (ak sa dá, aj dlhšie). Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky. Tieto potom ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 10 min. Po upečení ich zdobíme cukrovou polevou alebo čokoládou.*

Studené maslo si nakrájame na menšie kúsky, pridáme práškový cukor a vymiešame...
K maslovo-cukrovej hmote postupne pridávame vajíčka, pričom nám vznikne redšia hmota ako na obrázku.
Do hmoty pridáme trošinku zohriaty med (nie horúci!!!) a všetko spolu zamiešame.
Vznikne nám takáto zlato-žltá hmota...
Hladkú múku preosejeme a pridáme jednu malú zarovnanú lyžičku sódy bikarbóny.
Do múky tiež pridáme škoricu....
A tiež rozdrvené hlavičky klinčekov...
Ja pridávam tiež kakao 2 alebo 3 polievkové lyžice. (prispejem z mojich skúseností, že ak pridáte originál čierne holandské kakao - ale fakt to musí byť originál - myslím to v tmavomodrom obale s vyobrazením holandského dievčatka, tak medovníčky budú extra tmavé a trošinku tvrdšie a čokoládovejšie - môj priateľ má práve také najradšej, ak pridáte obyčajné kakao tak sa nič nestane - medovníčky budú len trošku tmavšie).
Múku so zamiešaným koreninami, sódou bikarbónou a kakaom postupne pridávajte k zlato-žltej hmote...Ja najskôr miešam lyžicou a keď je už cesto priveľmi tuhé, tak až potom ho vymiesim rukou...Ak sa vám cesto priveľmi lepí na prsty, môžte pridať trochu múky, cestu to neuškodí.
Výsledné cestíčko by malo vyzerať nejako takto...Spravidla je skôr lepkavejšie, ale nemusí to tak vždy byť, za tie roky čo medovníčky pečiem som zistila, že cestíčko veľmi ovplyvňuje kvalita múky, druh kakaa, druh a pravosť medu (ak použijete pravý med - bude o dosť sladšie a lepkavejšie). Jedno je však isté bez ohľadu nato, aké cesto sa vám podarilo, a to je podstatné: medovníčky sa vždy podaria, sú mäkké a vždy chutia výborne! Cestíčko vložíme do mikroténového sáčku alebo poriadne zabaľte do potravinovej fólie a dajte na noc, ale kľudne to môže byť aj na týždeň do chladničky. Vyberieme ho v predstihu pred pečením, aby stihlo zmäknúť a vaľkáme na pomúčenej doske alebo ako ja - na papieri na pečenie bez pomúčenia. Ak nebudeme zdobiť cukrovou polevou, tak medovníčky pred pečením potierame rozšľahaným celým vajíčkom. Pečieme na vymazanom a múkou vysypanom plechu približne 10min. (závisí od veľkosti a hrúbky medovníčkov). Dobrú chuť a krásne vianoce!!!