Oriešky (nenáročné na prípravu a vždy sa dajú vyklopiť)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

280g hladkej múky * 80g práškového cukru * 100g pomletých orechov (vlašské alebo lieskovce) * 210g vychladeného masla (nie Masielko, Hera a pod.!)

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, cukru, pomletých orechov a masla pokrájaného na malé kúsky rýchlo vymiesime hladké cesto (ak je príliš drobivé, pridáme trošku vody). Cesto zabalíme do mikrotenového sáčku alebo fólie a odložíme do chladničky min. na 1hod. (najlepšie však na noc). Odležané cesto po kúskoch vtláčame do formičiek na oriešky, ktoré poukladáme na plech. Pečieme asi 15 min. alebo pokial sa oriešky nesfarbia do hneda (záleží od typu rúry). Oriešky ihneď po upečeni - ešte horúce vyklopíme z formičiek za pomoci utierky alebo chňapky (ide to naozaj veľmi ľahúčko). Vychladnuté namáčame do čokoládovej polevy, prípadne zlepujeme plnkou. Chutia vynikajúco!