mandľovo - kávové cantuccini



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

tento recept je z nemeckej stránky o pečení. sú to sušienky, ktoré namáčané v káve chutia fantasticky :-) recept som trošku upravila 8-) takže surovinky: 300g polohrubej múky, 200g celých mandlí, 100g mandľových lupienkov, 100g mletých mandlí, 1 pdp, 3 vajcia, štipka soli, 450g kryštálového cukru ( môže byť aj tmavý ) , 1 vanilkový cukor, 1 PL citrónovej šťavy, 50 ml silnej kávy

POSTUP PŘÍPRAVY

bielka vyšľaháme dotuha. zmiešame múku, žĺtka, cukor, vanilkový cukor, pdp, soľ a citrónovú šťavu, pridáme postupne pomaly sneh a čerstvú kávu - všetko zmiešať. keď to budete miešať, bude sa vám zdať, že je to príliš sypké a nespojí sa to, ale nebojte sa - keď pridáte tú kávu, bude to o.k :-).

potom postupne pridávame mleté mandle, lupienky a nakoniec olúpané celé mandle. miešame dovtedy, kým nie sú mandle v ceste rovnomerne rozptýlené.
cesto rozdelíme na cca 8 rovnakych častí, snažíme sa z nich uvaľkať valčeky, ktoré rozmiestnime ďaleko od seba na papier na pečenie - na dva plechy. cesto nemá klasickú konzistenciu, tak to nebude až tak držať pokope, ale tak to má byť :-)

pečieme na 180 stupňoch cca 25 minút. valčeky sa nám počas pečenia "rozpľasnú", ale je to oki, aj na originál obrázku to takto vyzerá :-DDD po vybratí z rúry narežeme na cca 2cm hrubé prúžky, ak sa nám zdajú príliš mäkké, môžeme ich takto narezané dať ešte na pár minút do rúry dosušiť ( v pôvodnom recepte to bolo 10 min, no podľa mňa to vôbec netreba, mne chutia viac, keď sú v strede trošinku mäkké ).

keksíky vydržia dlho a sú perfiš supiš fantastiš :-)))

joj, ešte som zabudla, vôbec nie je na škodu, ak časť celých mandlí ( a aj všetky :-p) nahradíte vlašskými orechami, majú kontrastnejšiu chuť.
v pôvodnom recepte sa pridávalo do cesta aj 50g (!!!!!!!) "kávového prášku" , no na to som nemala odvahu, okrem toho by sa neska podľa mňa v ceste ani nerozpustila... úplne stačí silná káva .
tak a teraz je to už naozaj všetko :-)

.