Narodeninová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 5 vajíčok, 200 g práškového cukru, 180 ml oleja, 125 ml horúcej vody, 310 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva (nie celý).................................................................................................................................................................. Krém na naplnenie torty č. 1: 1 šľahačka (najlepšie 33 % inak nebude taká tuhá), 100 g čokolády na varenie, stužovač šľahačky, višňový kompót................................................................................................................................ Krém na naplnenie torty č. 2: 125 ml šľahačky, 125 g mäkkého roztierateľného tvarohu, 30 g práškového cukru, ½ stužovača do šľahačky, lekvár na potretie......................................................................................................................... Krém na potretie torty: 130-140 ml mlieka, 12 g Zlatého klasu, 20 g cukru (uvaríme puding), do vychladnutého pudingu vmiešame 125 g masla.................................................................................................................................. Hmota z cukríkov: 100 g cukríkov, lyžica citrónovej šťavy, ½ lyžičky citrónovej arómy, práškový cukor podľa potreby, maslo na vymastenie misky..................................................................................................................................... Ozdoby (falošný marcipán): 70 g práškového cukru, 70 g sušného mlieka, 1 lyžica oleja, voda podľa potreby (s vodou veľmi opatrne), potravinové farbivo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: Vyšľaháme bielka a pridáme polovicu cukru (100 g). V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom (100 g). Postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh. Spodok formy (moja mala 21 cm) vymastiť a vysypať múkou. Boky formy potrieť studenou vodou (na mmb som vyčítala, že keď chcem mať korpus rovný nesmú sa vymastiť boky formy. Majú sa potrieť len studenou vodou. Aj tak som však musela vrch torty zrezať, aby bol rovný). Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 200 °C cca 30-40 minút. Upečený korpus som 2 prekrojila.

Krém na naplnenie torty č. 1: Šľahačku nalejeme do hrnca a nalámeme do nej čokoládu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Necháme vychladnúť najlepšie v chladnička aspoň 1 hodinu. Potom pridáme stužovač a vyšľaháme. Korpus som potreba polovicou plnky poukladala odkvapkané višne a potom potrela druhou polovicou plnky.

Krém na naplnenie torty č.2: Šľahačku nalejeme do hrnca za stáleho miešania necháme zovrieť. Dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladiť. Potom pridáme stužovač a vyšľaháme. Pridáme cukor, tvaroh a všetky zmiešame. Korpus som potrela lekvárom a na to som potom natrela tvarohový krém.

Krém na potretie torty: Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding. Do vychladnutého pudingu primiešame maslo a potrieme tortu.

Tortu som poťahovala hmotou z cukríkov a preto som nemohla tortu potrieť jedným z predchádzajúcich krémov. Hmota z cukríkov by sa roztiekla. Podklad pod cukríkovú hmotu musí tvoriť nejaký maslový krém.

Potretú tortu dáme do chladničky dobre vychladiť.

Hmota z cukríkov: Misku si vymastíme maslom. Ja som mala cukríky ružové a keďže som chcela čisto bielu hmotu tak som ich umyla (tie čo som mala sa umyť dali). Do misky dáme cukríky a lyžicu citrónovej šťavy. Dáme do mikrovlnky na cca 40 sekúnd (treba to sledovať). Vyberieme, pridáme citrónovú arómu a cukor (cukru som spotrebovala cca 300 g – ale to je skutočne len odhad, nevážila som to). Miešame a pridávame cukor dovtedy kým nie je hmota ako tak pokope. Potom si ju vyklopíme na cukrom posypanú pracovnú dosku a rukami potretými olejom ešte miesime. Vyvaľkáme na potrebnú veľkosť (ja som vaľkala na celofáne a potom som to preniesla na tortu).

Ozdoby (falošný marcipán): Cukor, sušené mlieko, olej, vodu a potravinové farbivo zmiešame na tvárnu hmotu z ktorej tvoríme ružičky, lístočky a kvetinky.

Vymiešame sneh z bielkov. Vyšľaháme žĺtky s cukrom.
Pripravené na pečenie.
Krém č. 1 s višňami.
Celá torta potretá pudingovým krémom.
Hmota z cukríkov. Ešte jej chýba ďalší cukor, stále je riedka.
Potiahnutá a ozdobená.
Ešte iný pohľad.
Po rozkrojení.