mexicky FLAN



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajicok * 2 zltka z vajicok * 1 hrncek (o objeme 250ml ) cukru * 1 polievkova lyzicka vanilkoveho extraktu * 1 1/4 hrnceka (cize 315 ml) smotany * 1 hrncek (250ml ) plnotucneho mlieka (no asi to nieje najzdravsi dezertik, ale taky dobry...* stipku soli * 1 hrncek (250ml ) karamelu (na vyrobu budeme potrebovat 1/2 hrnceka ( 125 ml) vody, 1 hrncek ( 250 ml ) cukru * a este potrebujeme na tuto davku 8 malych ohnovzdornych keramickych mysticiek ( ak nemate, mozte pouzit hrnceky )

POSTUP PŘÍPRAVY

Nelakajte sa , tento desert je sice trocha z ineho sudka, ale keby sa niekto velmi nudil pocas dlhych zimnych vecerov, moze ho vyskusat ako zaujimavu a netradicnu zmenu. Flan je tradicny latinsko-americky desert , ktory na prvy pohlad vyzera ako puding, no nieje. V nasom rebricku zabera POPREDNE miesto. Flan je jeden z mala receptov, ktoreho vsetky suroviny su dostupne na SK.

pripravime si vsetky potrebne suroviny, na obrazku mam aj maslo, na ktore som neskor zabudla, nie je tam take dolezite, sluzi iba na vymastenie formy. Tu u nas, pouzivaju ako meraciu jednotku 1 cup (hrncek ), ktory ma objem 250ml. Mozte pouzit kuchynsku odmerku.
do misky rozbijeme 5 vajec , plus pridame z dalsich 2 iba zltka
vymiesame (nie dlho, nechceme bublinky )
postupne pridavame cukor a pokracujeme v miesani, pokial sa cukor nerozpusti ( ja som pridala hnedy cukor, lebo iny som doma nemala
miesame...netreba dlho
do zmesi pridame jednu polievkovu lyzicu vanilkoveho extraktu
dalej, 1 1/4 ''cup'' smotany ( cize 315 ml )
1 cup ( 250 ml ) plnotucneho mlieka, priznam sa ja som pouzila polotucne, s tym plno to bude asi lepsie
stipku soli
vymiesame
teraz si ideme pripravit karamel,... odporucim starsiu panvicu (pre pripad pripalenia, tam uz nic nepomoze ),
do 125 ml (1/2 cup ) vriacej vody pridame 250 ml (1 cup ) cukru
a miesame, miesame, kym zmes nezacne vriet a bublat. Karamel pripravujeme na miernom ohni a pomaly. Voda sa bude postupne odparovat, a karamel hustnut. Netreba to riskovat a radsej ztiahneme z ohna , ked karamel uz bude trochu hustejsi. Nebudeme cakat, pokial sa odpari vsetka voda ( pre istotu.) Karamel ostane tekuty.
lyzicou nalievame na spodok malych keramickych misticiek ( ak take doma nemate, mozte pouzit napriklad do 1/3 naplnene hrnceky )
pomaly cez sitko nalievame pripravenu zmes takmer po okraj ( sitko pouzijeme koli tomu, aby sme zredukovali bublinky vzniknute slahanim ).Tie tam nechceme !
Vytvorime vodny kupel. Misticky vlozime do hlbsej plechovej nadoby, alebo misy, a naplnime vriacou vodou , tak , aby misticky boli ponorene
predhrejeme si ruru na 180 stupnou, a vlozime nadobu s Flanom vo vodnom kupeli do truby na 40 min. Vodny kupel pomoze rovnomernemu upeceniu (uvareniu )
po 40 minutach vyberieme a nechame postupne vychladnut, najlepsie stale vo vodnom kupeli. Po vychladnuti vlozime na niekolko hodin do chladnicky. Tento dezert sa podava studeny.
kym Flan vychladne, my sme si zatial odskocili do mexickej restauracie na veceru....
takuto dobrotu sme mali na veceru. Toto jedlo je nase No.1.
a po nej tradicna sladka bodka -Flan ( doma porovname , koho je lepsi )
...a tu je nas vysledok snazenia. Flan treba po vychladnuti v chladnicke vyklopit na tanierik. Pomozeme si narezanim okrajov nozikom. Na tento ucel malo posluzit to maslo, aby sa lahsie vyklapalo, ale nemali sme s tym ziadny problem. Dobru chut !