Banketky s údeným syrom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600g polohrubej múky, 1/2 litra mlieka, 1 vajíčko, kocka droždia, štipka soli a trošku cukru, 150g údeného tvrdého syra, olej, sézam....

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto banketky sú môj výmysel. Sú to rožteky na slaný spôsob, vhodné ako zajedačka k šunke, klobáske, šalátiku....polievočke.... Príprava je jednoduchá, ale zdĺhavá, lebo cesto musí poriadne kysnúť a to na 2x.
Ale výsledok stojí za 1*.

Mlieko si zohrejeme na len-tak-tak.... trošku odlejeme do pohárika a prisypeme cukor a soľ. Vhodíme tam rozmrvené droždie a necháme podkysnúť. Do väčšej nádoby si preosejeme múku. Pridáme celé vajíčko a kvások. Dolejeme zvyškom teplého miečka. premiešame vareškou.
Do cesta pridáme nastrúhaný údený syr a miešame 10 minút. Cesto bude vláčne ale uvidíte v ňom nastrúhaný syr. To je ok.
Nádobu s cestom prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste zhruba hodinku.
Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 bochníkov. Bochníky postupne rozvaľkáme a prerežeme na 8 častí. Trojuholníky stáčame do rožtekov a ukladáme na olejom vymastený plech.
Rožteky som potrela olejom, ale kľudne môžete aj vajíčkom. Posypať sézamom.... a nechať ešte 30-40 minút kysnúť na plechu!!!!
Pečieme na 225 stupňov asi 15 minút.
Z jedného bochníka som urobila posúch podľa vzoru MMB-maminiek. Potrela som ho kyslou smotanou a posypala cibuľou a vegetou...dobré to bolo :)
Polovicu vychladených banketiek som dala do igelitového sáčku a zmrazila na horšie chvíle. :) Dobrú chuť!