PUDINGOŠ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Náš obľúbený kysnutý koláč! Pečiem ho už asi 4 roky. Vynikajúci! Podobné recepty som tu na mmb už videla, teraz pridávam svoj :)))) CESTO: 90 dk HL múky špeciál, 10 dk prášk. cukru, 1 alebo 2 kocky droždia (v postupe mám vyfotené záviny s 1 aj 2 kockami. robievam podľa toho, koľko droždia nájdem v chladničke :-) 4 dl mlieka, 5 PL oleja, 1 bal vanilk. cukru, 1 PDP, štipka soli, 2 vajcia PLNKA: 1/2 l mlieka, 2 bal. čok. pudingov, 4 PL kakaa, 25 dk kryšt. cukru, 25 dk Palmarínu

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mlieka, cukru a puding. práškov uvaríme hustý puding. Ak robíte z pudingu iného ako Dr. Oeker, odporúčam dať 2,5 balíka! Do mierne vychladnutého pudingu primiešame Palmarín (puding musí byť dostatočne teplý na to, aby sa v nom rozpustilo 25dk margarínu) a kakao, dobre vymiešame a necháme vychladnúť.
Zo surovín na cesto vypracujeme cestíčko (podrobnejšie vo fotopostupe). Rozdelíme ho na 6 dielov, každý diel rozvaľkáme na obdlžnik, naplníme plnkou a urobíme záviny. Potom splietame po dva záviny do vrkoča, vzniknú 3 pletenky, ktoré dáme na vymastený plech. Potrieme ich olejom. Prikryjeme servítkou a obrúskom a necháme kysnúť (najlepšie v trošičku predhriatej rúre) asi pol hodiny. Pečieme v stredne vyhriatej rúre (170 C) asi 30-40 min.

Kvások si pripravujem vždy osobitne z teplejšieho mlieka (z odmeraného množstva), 3 KL cukru, trocha múky a droždia. po vykysnutí ho pridám do múky + ostatn. suché suroviny, prilejem mlieko, v ktorom rozhabarkujem vajíčka a ostatné mokré suroviny. Pridávam poznámku od Moniky (ID 3699): namiesto hladkej múky použila celé 1 kg polohrubej múky, a dala 2 dl oleja. S tou polohrubou múkou som to vyskúšala aj ja, cesto je aj takto vynikajúce a mäkké aj na druhý deň.
Kým mi krásne "rástol" kvások, uvarila som puding, nechala chvíľu odstáť, potom pridám Palmarín. Neskôr primiešam kakao, opatrne zamiešavam, aby "nezhrčkavelo". S kakaom je čokoládový puding ešte čokoládovejší.
Vypracujem cesto, ručne ho "hnietim" aspoň 10 minút. Dobré posilňovanie, lebo cesto je tuhšie. Potom rozdelím na 6 bochníkov a vyvaľkám na menší plát. Kedže sa mi nedarí rozdeliť ich na rovnaké diely, povážim si ich. 1 bochník váži asi 280 g. ... no nie vždy je tuhé. cesto, ktoré som spravila včera, bolo veľmi jemné.
Pudingovej masy dávam za 2-3 veľké lyžice. Puding zmiešaný s Palmarínom (alebo inýmtukom) a kakaom nechajte vychladnúť, nedávajte ho na cesto teplý.
Rozotriem čokoládový krém, na jeden plát vyjdú 2-3 veľké polievkové lyžice, a zostane dačo aj v hrnci pre maškrtníkov.
Nafotila som postup zatočenia závinu. Pudingový krém má byť vychladnutý, keby nebol, cesto by zvláčnelo. pri zavíjaní negúľajte, len prehoďte.
... ešte preložíme ...
preložený závin zoštipkám na koncoch aj pozdlžne. "zoštipkanú" časť nechám ako spodnú stranu, nie vrchnú.
Zvinieme tak, že zľahka prehadzujeme po kúsku, nerobím klasické gúľanie. inak bochníček si nevyvaľkám na veľmi veľký obdlžnik, lebo pri zavinutí sa závin sám predĺži. zlepím oba konce, aj po dlžke cesto prstami "zoštipkám" - zlepím.
oba záviny. zatlačím horné konce závinov k sebe a potom opatrne spletiem.
takto závinčeky opatrne spletiem a položím na vymastený plech.
Verím, že to takto aj robíte, ale aj tak sem napíšem, ako sa zbavujem zvyškov kysnutého cesta. Misku najprv očistite od cesta, nedajte si ho pod vodu. Ked kysnuté cesto zaschne, pridajte ešte za malú hrsť múky do misky a veľmi ľahko cesto zošúchate a zahodíte. Uľahčíte si umývanie, či polepenú hubku od cesta :-)
záviny pred nakysnutím. pekne vidieť, ktorý som pridala ako posledný. Najlepšie je použiť hlboký plech.
po pol hodine kysnutia v teple. už len upiecť. koláčik sledujte, rýchlo sa upečie vrch a zvnútra môže byť surový. radšej pečte pomalšie, prípadne znížte potom teplotu.
a tu je výsledok Vašej prácičky :) dáme si ho na raňajky alebo večeru k čaju, mlieku, alebo do školy na desiatu. Je ho síce naoko veľa, ale dlho u nás nevydrží. Prajem Vám, aby rýchlo zmizol z plechu aj Vám!
Do tohto cesta som dala 2 ks droždia a prášok do pečiva. Pri kysnutí koláč naozaj nikdy nesklame. Dajte ho na 20-30 minút do rúry predhriatej na max 30-50 °C, alebo kontrolujte teplotu pri kysnutí podľa uváženia.
Nakysnuté záviny. Do cesta som dala 1 droždie a prášok do pečiva. Pred vložením do vyhriatej rúry - asi 170C spodné a vrchné pečenie - natrite pierkom olejom. Ked asi po 10 minútach začne vrch hnednúť, prikryte ho papierom na pečenie. Má totiž tendenciu pripiecť sa, kým vnútro by mohlo byť ešte nedopečené. Ked vidíte súvislú hnedú vrstvu už aj po bokoch koláča, je hotový. pri takejto teplote trvá pečenie asi 30, max. 40 minút.
a hotovo!
A tu je v priereze s vanilkovým a čoko pudingom.
detail
detail z posledného pečenia
Pudingoš od Adriany B. ID 32431
Pudingoš od Henriety K. ID 52602
Pudingoš od Ivety Š. ID 42855
Pudingoš od lenky j. ID 7422
Pudingoš od Lucii F. ID 9254
Pudingoš od Maji G. ID 29128
Pudingoš od Martiny P. ID 16490
Pudingoš od Moniky M. ID 76425
Pudingoš od LUCII T. ID 93464
Pudingoš od Martiny B. ID 46778
Pudingoš od Kamily B. ID 41103
Pudingoš od Evy L. ID 92234