Smotanovy osusik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mliecko, polohruba muka, 2 vajcia, olej, kvasnice, cukor, sol, kysla smotana, alebo smotana na slahanie po zaruke, cesnak

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento receptik mam rada, nenarobite s nim vela spinaveho riadu, vsetci osuchy zboznujeme, a tak sa u nas robia pomerne casto. Chcela som ho uz stokrat odfotit, a hodit sem, no az dnes sa to podarilo. Musim sa opytat Marcelky, ako to robi, ze stiha fotit pri peceni, ci vareni, pretoze ja, nech robim co chcem, aj tak vzdy len ukuchtim, a upeciem, a na fotak vzdy zabudnem. Tak podme na to.

Tak tu su potrebne suroviny. Kilo polohr. muky, mliecko,... a vsetko, co je uz na obrazku a vyssie vypisane :)
Do misky dame skoro cely kg muky, akurat trosku si dole nechame na neskor, ked budeme posypat cesto. Posolime.
Do hrnceka dame trosku cukru - len na spodok, cca dve kavove lyzicky a na ten cukor rozdrobime kvasnice. Zatial si dame zohrievat mliecko, ja dam cca pol litra, niekedy potrebujem aj viac, dnes to stacilo... ved uvidite same...
a kym sa nam mliecko ohreje, mozu si ti, ktori lubia cesnak, ocistit par strucikov, ktorymi si mozu osusik dochutit. Kedze nas tatinko ma rad osusik s cesnakom a smotanou, tak som ocistila cesnaciku pozehnane :)
Ked sa vam mliecko zohreje, do tristvrte pohara s kvasnicami zalejte vlaznuckym (nie horucim) mlieckom, a zvysok dajte nabok, este ho vyuzijete. A aby ste sa nenudili, kym kvasnicky pochopia, ze maju narast, mozte si poolejovat plechy, na ktorych budete osusiky piect. Ja to robim rukami, ved naco spinit pierko, ruky si lahko a rychlo umyjem, nie? :)
Kvasnicky pochopili, a teraz sa tvaria, ze sefkucharom su tu oni :). Krasna ciapka narastla hrnku, tak ho rychlo vylejeme do nasej pripravenej osolenej muky.
Teraz pridame este cca deci oleja (pokojne sprcnite od oka), dve vajicka, aj z mliecka co ste zohriali dajte, a rukami mieste, a pracujte :). Vypracujte krasne polotuhe cesto.
Cesto je vypracovane, tak ho tou troskou muky, co sme si nechali, posypeme (postup pre tych, co nemaju misku rychlokysku, ani ja ju este nemam)...
... a prikryjeme mikrotenovym sackom, aby sa nam ani utierka nezaspinila. A nechame veselo kysnut.Kedze sme vrch posypali, cesto sa na sacik neprilepi, a ked vykysne, lahko ho dame dole :)
Cesto mi vykyslo rychlo a dobre, takze teraz to uz pojde rychlo :)
Polovicu cesta vykyblim na jeden plech, polovicu na druhy. Vrch jemne pokvapkam troskou oleja, nech sa mi lahsie roztahuje po plechu, a nelepi na ruky a poroztahujem po plechu, nech je na kazdom kusku.
Na nasu staru trubu ulozim prvy plech s cestom, pretoze trubu som uz zapla, a teplo sa z nej linie, tak nech trosku este cesto podrastie, kym ja pripravim aj druhy plech...
A teraz ked uz ma pripravene plechy cakaju, si pripravim smotanu. Mozte pouzit kyslu, ale vyborna je aj na slahanie, ktora je cca mesiac po zaruke, obcas totiz namiesto aby sa uplne pokazila, tak zhustne, takze ak mame doma staru smotanu, tak ju nevyhadzujem, no davam ju bokom a vyberam pri tejto prilezitosti, a davam na kolac. Neda sa to vzdy s kazdou, ved uvidite, aka bude ta vasa, ked ju otvorite. Kyslu po zaruke nepouzivajte :). Ja teda vezmem tu na slahanie, a dam do nej pretlaceny cesnak, pomiesam, a mozem natriet na osuch.
Tu su oba plechy, pripravene na vlozenie do rury. Na tom nalavo je kysla smotana, a nie je potrety cely preto, lebo ja lubim aj suchy, len posoleny upeceny osuch :) Vrchy oboch som teraz este posolila.
Osuch c. 1 je hotovy, a opusta trubu :) Zbiehaju sa mi slinky
A uz su hotove oba. Priam sa na mna usmievaju, aby som ich zjedla, a susedov pes prestal stekat, asi je tiez zaujaty prehltanim slin pri tej voni, ktora opusta nas byt :)
Ako prvy dostava ochutnat syn - muz este nie je doma, tak snad dnes pride z prace nacas, aby sa mu uslo :)