Bratislavské rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky špeciál, 250 g Hery, 1 vajíčko, 170 ml mlieka, 1 kocka droždia, 1 vanilkový cukor *na potieranie: žĺtok, 1 a ½ lyžice vody, lyžička kryštálového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Mamkine fantastické rožteky......***bez kysnutia*** A vyskúšala som ich aj na spôsob pizza rožkov.

Múku preosejeme, rozdrobíme droždie, pridáme vanilku,
vajíčko,
nakrájané maslo, trošku rukami premiesiť
pridáme mlieko,
premiešame, nenechávame kysnúť, hneď preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, aby sa nám to pekne spojilo. Keď sa cesto lepí na dosku, jemne pomúčiť.
Vytvarujeme bochník,
vyváľame ho do tvaru valca, ten rozdelíme na 6 častí
Každú dlaňami dotvarujeme do okrúhleho tvaru
a vyvaľkáme na kruh o priemere 28 cm, cesto nebude hrubé a bude sa dobre zatáčať. Rozdelíme na osem častí
a na najširšiu časť dáme plnku. Ja som teraz robila makovú a orechovú.
Najširšiu časť preložiť
boky preklopiť dovnútra
takto ....
a zrolujeme smerom k najužšej časti.
zrolované
a ohneme do tvaru rožka.
Ukladať ich na maslom vymastený plech tak, aby konček cesta bol naspodku. Alebo použite papier na pečenie. Žĺtok, vodu a cukor vymiešame, potrieme rožky a dáme upiecť na 190° C cca 20 min. dozlatista. Tie s inou plnkou si rozlíšim poznačením radielkom cez prostriedok.
Vyberieme, nepotierame už ničím, každý podoberieme lopatkou a dáme vychladnúť.
Vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Ja si miešam aj s vanilkovým.
Maková plnka: 120-150 g maku, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ak chcete, pridajte si za hrsť hrozienok, 2 dl mlieka (ak nebudete pridávať do plniek hrozienka, dajte si mlieka trochu menej). Mak zmiešať s práškovým a vanilkovým cukrom, priliať mlieko, pridať hrozienka a povariť od bodu varu cca 2 min, alebo aj dlhšie, tak, aby to bolo husté. Pridáme 3-4 lyžičky lekváru /džemu/.
Orechová plnka: 100 g orechov, 2 hrste piškôt, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky ®umu, hrsť hrozienok, 2 dl mlieka. Pomleté orechy zmiešať s cukrom, vanilkovým cukrom, pridať mlieko, hrozienka, povariť cca 1-2 min., pridať pomleté /zmixované/ piškóty, ®um, nechať povariť toľko, aby bola plnka hustá,odstaviť. Tiež pridáme lekvár /džem/.
Vyskúšala som aj slanú variantu rožkov: vynecháte vanilkový cukor, do cesta pridáte zarovnanú lyžičku cukru, dve väčšie štipky soli, na potieranie stačí len žĺtok vymiešaný s vodou. Cesto som jemne potrela kečupom, na to pol plátka šunky, nahrubo nastrúhaný syr, provensálske bylinky, striedala som s korením na pizzu. Zrolovala, preniesla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela žĺtkom vymiešaným s vodou, posypala ešte korením.
Sú vynikajúce, skúste :o)
***Dobrú chuť***