FAZUĽOVÁ POLIEVKA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

fazuľa 1 a ½ kávovej lyžičky sladkej červenej papriky cibuľa 3 očistené zemiaky 4 bobkové listy koreňová zelenina: - mrkva, petržlen, zeler, kaleráb klobása (staroslovenská, koložvarská...) alebo údenina (2 kg rebierok, kolienko, šunka...)

POSTUP PŘÍPRAVY

Ak varíme zo suchej fazule, tak si ju večer pred varením namočíme do studenej vody. Dôležité je, aby bola fazuľa poriadne pokrytá, minimálne raz toľko vody ako fazule.
Spravíme si cibuľový základ a pridáme naň 1 a ½ kávovej lyžičky sladkej červenej papriky. Pridáme fazuľu a prevarenú vodu. Opäť raz toľko vody ako fazule.
Pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku.
Varím aspoň 1 hodinu.
Ochutnáme. Ak nie je príliš tvrdá pridáme očistenú koreňovú zeleninu, nakrájanú na kolieska:
- petržlen, mrkva, zeler a aj kaleráb ale ten len vtedy ak je mäkký.
Pridáme taktiež 4 bobkové listy. Varíme kým všetko nezmäkne. Pridáme 3 očistené a nadrobno nakrájané surové zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu a osolíme.
Ak nechceme nakrájanú klobásu ale údené mäso, tak si ho zvlášť uvaríme v neosolenej vode iba s 1 cibuľou, 4 ks bobkového listu približne 1 hodinu /ak je tvrdé tak aj 1 hod a pol/
V tom prípade, varíme fazuľovú polievku tak, že si fazuľu na začiatku varenia nepodlejeme prevarenou vodou ale hotovým vývarom, v kt. sme si uvarili údené rebierko alebo kolienko alebo údenú šunku.