zemiakovy salat na vianoce

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 až 2 ½ kg zemiakov 5 vajíčok 1 veľká majonéza ( ½ l) ¾ z fľaše kyslých uhoriek 1 a ½ cibule 1/3 kávovej lyžičky čierneho mletého korenia soľ ½ l prevarenej ochladenej vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si dáme prevariť obyčajnú vodu o množstve minimálne 0,5 l vody do kanvice. Po prevarení necháme ochladnúť. Budeme ju potrebovať na zalievanie šalátu.
Nakrájame najtenšie ako vieme cibuľu na polkolečká a osolíme ju.
Nakrájame si nadrobno uhorky.
Osolenú nakrájanú cibuľu spojíme s uhorkami a zalejeme približne 1 dcl z uhorkovej šťavy z fľaše. Necháme stáť.
Uvaríme si 5 vajíčok. Ošúpeme. Necháme vychladnúť.
Medzitým poriadne vyšúchame zemiaky a dáme ich v šupke variť do osolenej studenej vody (1 ½ polievkovej lyžice soli). Stred zemiaka musí byť uvarený. Varíme ich teda do mäkka.
Vodu vylejeme, zemiaky necháme vychladnúť a až tak ich ošúpeme.
Vezmeme pretláčadlo také s mriežkami, cez ktoré budeme pretláčať uvarené ošúpané zemiaky. Pridáme obsah celej majzény a tiež vajíčko zmiešané s uhorkami aj s tou šťavou. Pomiešame. Okoreníme mletým čiernym korením a soľou podľa chuti.
Najprv bude šalát hustý a asi ani nie veľmi kyslý, preto ho zlejeme ešte trošku so zvyšnou štavou z uhoriek a až tak keď naberie kyslastú chuť tak z prevarenou vychladenou vodou, kt. sme si odložili bokom. Šalát nemá byť ani príliš hustý, ani príliš riedky. Akurát.
Cez to pretláčadlo pretlačíme aj vajíčka a krehko premiešame