OSTRO-KYSLÁ POLIEVKA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30 dkg kuracie mäso - ktoré v polievke prevažuje, 1/2 hrste nadrobno nasekaného mäsa po 6 druhov, 1 konzerva hríbov, 2 hrste ázijských čiernych hríbov (u nás známe ako "Jeremiášovo ucho"), 2 stredne veľké mrkvy, 1/2 konzervy bambusových výhonkov, 1 malá konzerva bambusových klíčkov, 6 ks zaváranej kápie, 1 balenie tofu syr - biely, 2 ks vajcia, 5 koniec slepačích bujónov, 1/2 ČL chilli- mleté, 6 PL octu, 3 litre vody, 6 PL maizeta, 1 KL paprika - mletá, sladká.

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé maminky, včera som čítala v diskusii, aké ste mali chúťky na ostrokyslú čínsku polievku, a keďže mám originálny recept od čínskeho šéfkuchára, rada sa s Vami oň podelím. Ostrokyslá polievka je zo 7 druhov mäsa, je dosť "náročná"na financie, ale raz za čas sa oplatí ju uvariť :-)))))Čo sa týka prísad, ktoré som uviedla vyššie, v našich podmienkach môžme dať mäso hociaké, avšak do pôvodnej receptúry ide 7 druhov. Nám postačí kuracie.

Do 3 litra vody pridáme kocky slepačieho bujónu, sójovú omáčku, mletú papriku, mleté chilli a privedieme do varu. Všetky suroviny okrem vajíčok a maizeny ( ha ha - okrem maizeny) pokrájame na MALINKÉ kúsky a pridáme do ochutenej vody. Mäso sa Vám bude lepšie krájať, ak už bude uvarené, a všetka zelenina, hríby atď. bude najlepšie, ak ho pokrájate na kuchynskom robote alebo na mixére na malé kúštičky. Inak Vám krájanie bude trvať hodinku-dve :-)))) Potom zprudka varíte a keď začne vrieť, dajte ju na slabý plameň, a varte do uvarenia surovín. Potom maizenu rozmiešajte v troche studenej vody a zahustite polievku. Keď ju chcete hustejšiu, kľudne pridávajte toľko maizeny, koľko chcete. Nechajte prejsť varom. Polievku ochutnajte a dochutťte podľa toho čo jej chýba, buď soľ, ale hlavne sójová omáčka, ocot a chilli. Octu sa nebojte, kľudne ho všetok pridajte. Možno podľa chuti ho pridáte ešte viac. Rozbite vajíčka v miske, poriadne vymiešajte, a opatrne vmiešajte pri stálom miešaní do polievky. Na ozdobu polievky použite vňatky z mladej cibuľky.

Maminky, ak vyskúšate robiť túto polievku, postup presne dodržte, inak to nie je ono. Vajíčka sa musia pridať posledné a nie pred maizenou. Potom bude polievka mútna a nie prezračná. Niekedy býva v reštauráciách polievka tmavá, je tam príliš veľa sójovej omáčky. Ak sa vajíčka v polievke uvaria, je hotová.

Ostrokyslá je však vynikajúca aj v iných obmenách, skúšala som recept s tuniakom - aj tá je vynikajúca, vyskúšala som aj Pekingskú ostrokyslú - tá je vegetariánska s kapustou. Existuje veľa obmien ostrokyslej polievky, ale pravá čínska ostrokyslá - tá nemá konkurenciu. Dôležité je, že vždy sa podáva v čínskych miskách z ryžového porcelámu s porcelánovou lyžičkou. Z klasického taniera to nie je ono :-))))

Na záver nezabudnite na niečo poriadne štipľavé, najlepšie nakrájané feferónky. V obchodoch sú dostať aj pravé čínske feferónky v náleve, ale mne sa zdajú oproti tým v reštauráciách akési "slabé" .

Maminky, polievka Vám síce zaberie z voľného času 3 hodinky, ale treba zapojiť do krájania manžela, potom to pôjde rýchlejšie :-)))))