Sviatočné broskyňové kocky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dl mlieka, 1 dl oleja, zavárané broskyne (Použila som obsah 1 veľkej konzervy broskýň (820g /čistej váhy 470 g)***** Krém: šťava zo zaváraných broskýň, doliať mlieko do objemu 800 ml, 2 Zlaté klasy, 2 rovné lyžice hladkej múky, 175 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g obyčajného masla

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Odkvapkané broskyne nakrájame na plátky (asi na 3-4 mm, tak, aby neboli veľmi tenké, ani hrubé), šťavu si odložíme.
Celé vajíčka vyšľaháme najprv s trochou cukru, postupne pridáme zvyšok cukru spolu s vanilkovým a vyšľaháme do hustej bielej peny.
Pridáme olej,
mlieko
múku zmiešanú s práškom do pečiva. Prešľaháme,
Vylejeme na maslom vymazaný a pomúčený plech. Zarovnáme a husto naukladáme plátky broskýň.
Upečieme dozlatista pri teplote 170° C cca 15-17 min.
Do šťavy zo zaváraných broskýň dolejeme toľko mlieka, aby sme mali objem 800 ml. Odoberieme si z toho 5 dl a spolu s cukrom a vanilkovým cukrom privedieme do varu. Zlaté klasy s múkou zamiešame do zvyšnej šťavy s mliekom, prilejeme do vriaceho a uvaríme na hustú kašu. Od bodu varu na minime ešte aspoň 2 min., aby prevrela poriadne aj múka. Vypneme, zakryjeme pokrievkou (na kaši sa neurobí „koža“) a ponoríme do hrnca so studenou vodou. Občas zamiešame a aby nám to čím skôr vychladlo, vodu vymeníme za studenú.
Maslo vymiešame (do plniek používam maslo Zlatá Haná, je výborné), po troške dávame do vychladnutej kaše a zároveň šľaháme.
Natrieme na korpus, necháme stuhnúť.
Pofŕkame ovocnou, bielou, čokoládovou polevou.... čo Vás len napadne. Krému bude trošku viac, tak sa nezľaknite, ale on sa ešte „scvrkne“ a bude tak akurát.