Kurča s horčicovou kôrkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

maslo na vymastenie formy, kurča (cca 1,5 kg), soľ, mleté čierne korenie, 1/2 cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 PL masla alebo margarinu, 75g čerstvých omrviniek z bieleho chleba alebo strúhanky, 2PL čerstvej petržlenovej vňate, 4 PL majonézy prípadne tatarskej omáčky, 2 lyžičky dijonskej (pikantnej) horčice

POSTUP PŘÍPRAVY

Za necelú hodinku máte kuriatko na stole :)...

(Ja som robila menšiu dávku, kedže nas je doma malo... Ale rozpis mate na cele kuriatko...)

Pripravíme si ingrediencie + samozrejme umyté naporciované kurča....
Gril alebo horne zahrievanie v rúre si zapneme na 250°C. Ohňovzdornú misu si vymastíme maslom. Naporciované kurča si osolíme a okoreníme a vložíme do misy kožou nadol.
Grilujeme asi 20 minút v 15cm vzdialenosti od tepelneho zdroja, kým kúsky kurčaťa pekne nezhnednú a nie sú takmer hotové. Asi v polovici pečenia kusy kurčaťa obrátime....
Kým sa kuriatko pečie (griluje), nasekáme si cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nadrobno...
V malom hrnci si roztopime na miernom ohni maslo, pridáme cibuľu a cesnak a dusíme pod pokrievkou asi 5 min (občas premiešame).
K udusenej cibuľke a cesnaku pridáme petržlenovú vňať...
...strúhanku alebo čerstvé omrvinky a ostavíme hrniec bokom...
Zmiešame si majonézu s horčicou...
Po uplynuti tych 20 minút. Kurča zase obratime kožou dole a grilujeme ešte 5 min.
Kurča opäť otočíme, natrieme horčicovo-majonézovou zmesou (netreba ňou šetriť, môžete urobiť aj viac tejto zmesy ako je v rozpise...). Posypeme petržlenovou zmesou a dáme pod gril este asi na 3 min. zapiecť, kým sa nevytvorí hnedastá kôrka...
Hotové kuriatko podávame... podľa múdrej knižky sa k tomu hodí varená brokolica alebo karfiol ako priloha... My ako klasici si k tomu dávame radšej zemiaky :-P a trošku brokolice "na ozdobu" ;)...