Zemiakový, tvarohový, alebo cmarový celozrnný chlebík



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g hladkej špaldovej múky, 1 kocku droždia (42 g), 2 PL oleja, 1 KL medu, 2 KL soli, vlažnú vodu, 3 menšie zemiaky uvarené v šupke, rôzne semienka - rascové, sezamové, ľanové, slnečnicové, tekvicové...

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky dáme múku (kto nie je zvyknutý na chuť špaldovej múky, doporučujem miešať s klasickou bielou v pomere 1:1). Do nej vyhĺbime jamku, do jamky namrvíme droždie, pokvapkáme ho medom a zalejeme troškou vlažnej vody. Misku zakryjeme a necháme kvások vykysnúť.
Do múky nastrúhame zemiak, pridáme soľ, semienka, olej a trochu vlažnej vody. Cesto ručne miesime a podľa potreby dolievame vodu. Cesto by malo byť tuhé, aby sa z neho dal vytvarovať bochník. Necháme v prikrytej nádobe kysnúť.
Keď cesto vykysne, znovu ho premiesime, vytvarujeme do tvaru bochníka a dáme na plech. Zakryjeme a necháme ešte chvíľu podkysnúť.
Na vrch bochníka môžeme narezať niekoľko zárezov ostrým nožom.
Bochník dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 30-40 minút.
Ak je chlebík dosť upečený, po poklopkaní na kôrku vydáva dutý zvuk.
Ešte horúci chlebík pomašľujeme vodou, aby kôrka trošíčku zmäkla a necháme vychladnúť.

Pri tvarohovom chlebíku nahradíme zemiaky 250 g tvarohu, ktorý vmiesime do cesta.

Pri cmarovom chlebíku použijeme ako tekutinu namiesto vody cmar, alebo kyslé mlieko.

Z tohoto cesta sa dajú upiecť aj žemličky.

(Na fotke je zemiakový chlieb)