Štrúdľa z pivového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

45 dkg hladkej múky špeciál, 2dcl 12°piva, 1palmarin, na plnku: 2kg jabĺk, kr.cukor, 40dkg maku

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento víkend bola u nas moja krstna mama, vďaka ktorej mám recept na rýchle rožkové pirôžky a robila nám túto famóznu štrúdľu, najlepšiu akú som zatiaľ ochutnala, z tých čo sa nemusí cesto ťahať, tak tu ju máme....

z muky, piva (musí mať 12°) a zmäknuteho margarinu urobime cesto, ktore musi 12 hodin odpocivat zakryte na linke, čiže je ho dobre urobit vecer a na druhy den piect, alebo opacne, podla toho kedy mate cas a chut piect:o)minimum oddychu je 5 hodin, ale samozrejme cim dlhsie, tym sa lepsie valka...to pivo tam po upeceni nie je citit a zabezpecuje mierne podkysnutie, preto ten dlhy cas na oddych.
mame teda casu dost na očistenie množstva jablk
pomelieme si mak
cesto rozdelíme na 4 časti
na tenko rozvaľkáme na dĺžku plechu tak, aby sa nám štrúdľa zmestila na plech, budú tam všetky štyri vedľa seba
dobre pokvapkáme buď olejom, alebo roztopeným maslom
najprv dáme na cesto časť pomletého maku, ktorý sme celý zmiešali s asi desiatimi lyžicami cukru a rozdelili na štyri časti, takže nám vychádza na každú štrúdľu 10dkg maku a 50dkg jabĺk, na jednu dáme najprv časť maku+jablka+ďalšia časť maku ( z tých prvých 10dkg)
och zabudla som....jablká treba postrúhať a nechať postáť a potom riadne vyžmýkať
navrstvené jabĺčka a zase pokropiť maslom
jablká posypeme škoricou a cukrom, môžme celé množstvo jabĺk najprv zmiešať s cukrom a škoricou a tiež od oka rozdeliť na štyri časti, zasypeme makom (z tých prvých 10dkg)a z troch strán ako vidíte zahnúť
štrúdľu zavinieme, potrieme maslom a dáme na plech
tu sú nachystané a potreté olejom/maslom, budú pekne zlatavé, keď ich natriete aj žĺtkom (tieto ale nie sú žĺtkom potreté)
po upečení ich ešte potrieme maslom, tým budú vláčne....čerstvé sú zvrchu chrumkavé, ale po dôkladnom vychladnutí zvláčnejú ( teplovzduška 150st.asi 40 min. potom zvýšiť teplotu na 180st.dopiesť a sledovať povrch)
toto si naložil ešte horúce môj mladší syn, ktorý raz dávnejšie vyhlásil že je koláčotarián a ešte z toho zjavne nevyrástol, aj keď je vyšší odomňa.....dnes ráno ma ubezpečil po mojej otázke, či mu z tej štrúdle tak neskoro večer nebolo zle, že nie práve naopak bolo mu móóc dobre:o)))
takto vyzerala ráno a bola vláčnejšia a mňam, samozrejme, že môže byť orechove-jablková alebo višňovo-maková.
k čajíčku, či kávičke-dobrú chuť!