Dokonalá pomarančová torta s makom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: - 150 g hladkej múky - 2 ČL prášku do pečiva - 150 g mletých mandlí - 3 PL maku - 3 veľké vajcia - maslo na vymastenie formy - 100 g krupicového cukru Na pomarančový sirup: - 2 stredne veľké pomaranče, poriadne umyté - 400 ml vody - 350 g cukru Na pomarančový krém: - 8 žĺtkov - šťavu a nastrúhanú kôru z jedného veľkého pomaranča a jedného citrónu - 100 g krupicového cukru - 100 g masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto tortu som robila kamarátke k 21. narodeninám a mala obrovský úspech. Zjedli sme ju v priebehu jedného dňa:-D Krásne vyzerá a chutí božsky. Originálny recept je na http://www.apetitonline.cz/recept/334/dort_s_pomeranci_a_makme.html

Najprv si urobíme sirup. Pomaranče si nakrájame na polcentimentrové plátky.
Pomaranče, vodu a cukor dáme do kastrólika a varíme (ale len jemne, necháme len prebublávať) 20 minút, kým kôra nezosklovantie. Sirup necháme vychladnúť.
Tortovú formu o priemere 20 alebo 23 cm vymastíme. Ja som dala naspodok pre istotu aj kruh papiera na pečenie. Na dno formy poukladáme najkrajšie plátky pomaranča, ktoré sa varili so sirupom. Mne ich vyšlo 8. Zvyšné pomaranče sceďte; sirup uchovajte zvlášť. 100 g pomerančovej zmesi potom rozmixujte so 70 ml sirupu, ideálne do ide ponorným mixérom.
Múku, prášok do pečiva, mandle a mak premiešajte v mise a dajte bokom.
V mise, najlepšie kovovej, prešľahajte vajcia s cukrom, až začne zmes pripomínať hustú smotanu; trvá to asi sedem minút. Do vajec s cukrom okamžite vmiešajte pomarančové pyré, najlepšie metličkou. Pracujte opatrne, aby pena nespadla.
Rýchlo, ale opatrne a veľmi ľahko primiešajte zmiešané suché prísady. Vlejte zmes do pripravenej formy, vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov (horúcovzdušná 160) a pečte 40–45 minút, až je cesto zlaté a pružné. Otestujte vpichnutím špajdle – nemali by na nej ostať vlhké odrobinky. Tortu nechajte vychladnúť vo forme, najlepšie na mriežke. Vyklopte, aby se pomaranče ocitli navrchu.
A teraz krém. Prešľahajte žĺtky so šťavou z citrusov a cez sítko preceďte do misky. Pridajte cukor, maslo a nastrúhanú kôru. V kastróliku priveďte vodu k varu, nechajte mierne variť. Nad hrniec posaďte misku s vaječnou zmesou a premiešavajte ju, až hmota zhustne tak, aby nestekala z obrátenej lyžice. Krém nechajte vychladnúť.
Vychladnutý korpus rozkrojte napoly a polejte ho sirupom. Ja som bola dosť opatrná, ale zbytočne. Nebojte sa a pokojne pokvapkajte každý korpus asi 20 lyžicami sirupu.
Na spodný korpus navrstvite krém.
Korpusy spojte a nechajte tortu chladnúť aspoň 3 hodiny.