Buchty pečené na plechu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg múky polohrubej + múku na pomúčenie pracovnej plochy, mlieko - majte pripravený liter, i keď celý neminiete, 1 kocka droždia, kryštál. cukor, soľ, 150 ml. oleja (pokojne dajte od oka), 2 vajcia, dobrý džem či lekvár, alebo maková plnka, čo kto ľúbi

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkoch

Najprv si prichystajte, čo všetko budete potrebovať, aby ste na nič nezabudli.
Pripravíme si kvások. Do šálky dajte dve kopcovité lyžice kryštál. cukru a na cukor rozdrobte kocku droždia. Toto zalejte vlažným mliečkom, premiešajte a nechajte chvíľku rásť
Kým kvások narastie, vložte do misky kysky múku, takmer celé kilo, nechajte len trošku, ktorou vypracované cesto poprášite, aby sa neprilepilo na utierku, či vrch uzavretej nádoby.
Na múku môžte dať lyžičku soli (mini lyžičku), a tiež aspon polievkovú lyžičisko kryštál. cukru (áno, naozaj aj do cesta, nielen do kvásku)
Ďalej pridajte dve vajíčka a tiež potrebný olej
Kým sme toto spravili, narástol nám kvások, až mal krásnu čapicu. Kvások pridajte do múky, prilejte aj mlieko, a začnite spracúvať cesto rukou. Koľko pridať mlieka sa nedá presne povedať, pretože vždy je to inak, a tak sami uvidíte, kedy bude mať cesto tú správnu konzistenciu
Teraz cesto vypracujte, kým nie je polotuhé, hladké, skvelé na hnetenie, také príjemné...
Aby sa vám cesto neprilepilo na utierku, ktorou prekryjete vrch nádoby, resp. na vrchnák, poprášte ho zvyšnou múkou. Zatvorte a nechajte kysnúť
Dnes ma detičky trošku pozabávali dlhšie a tak sa cesto rozhodlo, že pôjde na vandrovku. Našťastie, som to zbadala, a tak sa nič nestalo :)
Teraz je čas pripraviť si plech, do ktorého budeme buchty ukladať. Jednoducho si ho vymastite, alebo vyolejujte, netreba vôbec vymúčiť.
Cesto si zatial vyberieme na pracovnú plochu, ja som najprv pracovala s jednou polovicou, potom s druhou, vyvaľkáme a nakrájame ho na štvorce, či obdĺžniky, ako sa komu podarí. Do stredu každého štvorca dajte džem či lekvár, a potom proste zdvihnite k sebe cípy, polepte, aby džemík nevytiekol pri pečení, a keďže sa bude ten spodok trošku lepiť, tak v okolitej múke môžte vzniknutý batôžtek trošku vyguľkať.
Vyguľkané, pripravené buchtičky poukladáme na plech, a necháme chvíľočku odpočívať. Potom pokvapkáme vrch olejom, a ten rozotrieme na každú buchtičku, nech sú pekné lesklé. Takto pripravené buchtičky vložíme do vyhriatej rúry (160 °C). Pečieme, kým vrch každej krásne nezozlatne.
Všetky naše buchtičky pripravené ísť do trúby.
A tu už sú hotové. Vrch upečených buchtičiek zvyknem pohladkať cukrovou vodou, ale môžte ich aj nechať tak, a prípadne pocukriť práškovým cukrom, fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť. (My sme nabalili aj našej malej varovkyni, a tiež Filipko už papká, takže už tretina plechu chýba - snáď vám budú chutiť rovnako)