Zapečné kuracie srdcia

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g kuracích sŕdc, 500 g brokolice, 1 konzervu lúpaných paradajok, 1 cibuľu, 100 ml bieleho vína, 200 ml vývaru, 250 ml bešamelovej omáčky, 1 žĺtok, 100 g tvrdého strúhaného syra, štipku strúhaného muškátového oriešku, 2 Pl nasekanej petržlenovej vňate, 2 Pl masla, maslo na vymazanie a strúhanku na vysypanie zapekacej misy, soľ, korenie. Bešamelová omáčka: 500 ml mlieka /popríp. zeleninový vývar /, štipku strúhaného muškátového oriešku, 1 Pl nasekanej petržlenovej vňate, 50 g masla, soľ.

POSTUP PŘÍPRAVY

najprv si pripravíme bešamelovú omáčku: maslo rozohrjme a za stálho miešania pridáme múku. Získame svetlú záprašku, ktorú zriedime mliekom a za občasného miešania varíme na miernom plameni do zhustnutia. Nakoniec omáčku trocha osolíme, okoreníme muškátovým orieškom, prisypeme petržlenovú vňať a ešte 2 nim. povaríme. Na masle zpeníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistené celé srdcia, podlejeme vínom a necháme chvíľu dusiť. Potom pridáme olúpané a nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom a pozvoľna dusíme do mäkka. Keď srdcia takmer zmäknú, pridáme k nim na ružičky rozobratú brokolicu a dodusíme spoločne. Zmes potom vložíme do maslom vymazanej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a zalejeme bešamelovou omáčkou rozmiešanou so žĺtkom, syrom, štipkou muškátového orieška a naskanou petržlenovou vňaťou. V stredne rozohriatej rúre pečieme do zlatova. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi alebo ryžou.