Jablkové čatni



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cca 700 g očistených jabĺk, 1 veľká cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 50 g cukru, 2 dl jablkovej šťavy /100% džúsu/, 0,5 dl octu (alebo 2 dl bieleho vína), 2 rovné lyžičky mletého zázvoru, 1 rovná lyžička mletej škorice, trošku mletého chilli korenia - na špičku noža, 1 lyžička soli, 4-5 klinčekov, za hrsť hrozienok, 2 lyžice oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Upravila som si recept na čatni tak, aby to nebolo ostré a príkre, aby to chutilo aj deťom.

Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na menšie kúsky.
Do hrnca nasypeme cukor, necháme ho zatiahnuť jemne dohneda – upálime si jemný karamel,
pridáme zohriatu jablkovú šťavu /alebo džús/, ocot (alebo víno) – miešame, kým sa nerozpustí karamel,
pridáme koreniny – kto má rád pikantnejšie, môžete pridať ešte z chilli korenia podľa chuti, soľ, klinčeky, olej,
cibuľu a cesnak pokrájané na menšie kúsky.
Nakoniec primiešame jablká
a hrozienka, prikryjeme a na miernom ohni udusíme na jemnú, kašovitú hmotu /cca 10-15 min./ - z tejto dávky vyjde cca 7-8 dl. Ešte za horúca naplníme menšie poháriky a uzavrieme. Do hrnca dáme vodu, privedieme do varu, vložíme poháriky, zakryjeme menším hrncom a necháme zasterilizovať cca 10 min. Vyberieme, otočíme hore dnom. Ak si urobíte menšie množstvo, vydrží uzavreté v chladničke aj dva týždne.
Je to výborná príloha aj ku grilovanému, pečenému mäsu, či zelenine. Dá sa pripraviť z rôzneho ovocia, či zeleniny.