Francúzsky jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g hladkej múky * 100 g polohrubej múky * štipka soli * 100 g masla * 1 žĺtok * 2 PL vody *** 5 šťavnatých jabĺk * 3 PL hnedého cukru * 50 g rozpusteného masla *** 3-4 PL marhuľového alebo broskyňového džemu * 2 PL tuzemáku (umu) * pár kvapiek mandľovej arómy

POSTUP PŘÍPRAVY

Tenký, krehký jablkový koláč, vraj francúzsky hit.
Toto krehké cesto je bez cukru. Výhoda takéhoto cesta je v tom, že sa nelepí a koláč nezhorkne a nestrvdne.
No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. :-)
Ako na to? Klik na obrázkový postup.

1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto,
2. ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky.
3. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk,
4. ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky.
5. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou.
6. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali.
7. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky.
8. Jablká posypeme cukrom a
9. pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C.
10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem,
11. tuzemák a
12. pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy.
13. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli.
14. Takto vyzerá koláč vytiahnutý spod grilu. O tom ako krásne vonia sa musíte presvedčiť sami pri pečení. :-)
15. Mňááám. Len sa tak za ním zaprášilo.