Čokoládová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Bol to môj prvý pokus s poťahovanou tortou. Veľmi ma totiž inšpirovali fotky na mmb, tak som sa rozhodla, že to musím vyskúšať a takto to dopadlo. Recept na cesto, plnku a čokoládovú hmotu mám z českého mmb, takže to nie sú moje recepty. Mramorové cesto: 4 vajíčka, 200 g práškového cukru, 150 ml oleja, 100 ml horúcej vody, 250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva (nie celý), 3 lyžičky kakaa Krém na naplnenie torty: 1 šľahačka (najlepšie 33 % inak nebude taká tuhá), 100 g čokolády na varenie, stužovač šľahačky, lekvár na potretie torty Krém na potretie torty: 125 g masla, 20 g práškového cukru, 2 lyžičky kakaa (Keď korpus prerežete len raz tak ho nebudete potrebovať. Predchádzajúci krém vystačí aj na potretie torty. Ja som však korpus prerezala dvákrát. Čokoládová modelovacia hmota: 200 g čokolády na varenie, 4 plné lyžice kukurično-jačmenného sirupu

POSTUP PŘÍPRAVY

Mramorové cesto: Vyšľaháme bielka a pridáme polovicu cukru (100 g). V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom (100 g). Postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh. Tretinu cesta dáme do inej misky a primiešame kakao.
Do vymastenej a múkou vysypanej formy (Moja mala priemer 21 cm. Ak budete mať väčšiu formu určite tortu prerežte len 1 krát) striedavo dávame cesto po lyžiciach. Do stredu formy dáme jednu lyžicu tmavého cesta a na to dve lyžice svetlého cesta. takto to stále opakujeme až do spotrebovanie celého cesta. Nemiešame!!! Tento postup vrstvenie spôsobí, že cesta sa pomaly rovnomerne rozlieva a vytvorí po rozkrojení prúžky.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 200 °C cca 25-30 minút.

Krém na naplnenie torty: Šľahačku nalejeme do hrnca a nalámeme do nej čokoládu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Necháme vychladnúť najlepšie v chladnička aspoň 1 hodinu. Potom pridáme stužovač a vyšľaháme.

Krém na potretie torty: Zmäknuté maslo, práškový cukor a kakao vymiešame dohladka.

Čokoládová modelovacia hmota: Čokoládu rozpustíme v miske nad parou. Potom zložíme zo sporáka a vmiešame 4 lyžice sirupu. Vymiešame na hladkú hmotu, ktorú necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Vyvaľkáme cez mikroténový sáčok a tvoríme si kvetinky, lístočky či veľký plán na potiahnutie torty. (Ja som to nechala chladnúť pri izbovej teplote 1 hodinu, ale stále sa mi to rozpadávalo, tak som to dala na 7-8 minút do mrazničky a potom sa s tým pracovalo fantasticky.)

Čokoláda a šľahačka pripravená na krém.
Uvarená šľahačka s čokoládou.
Vychladená šľahačka so stužovačom pred vyšľahaním.
Suroviny na mramorové cesto.
Vyšľahané bielka s cukrom a žĺtka s cukrom pripravené na šľahanie.
Začíname vrstviť cesto. Jedna lyžica kakaového cesta.
Pridala som dve lyžice bieleho cesta.
Po upečení.
Druhá vrstva natretá lekvárom. Na to príde krém zo šľahačky.
Suroviny na krém na potretie torty.
Natieram tortu krémom na potretie. Aj boky.
Suroviny na čokoládovú poťahovaciu hmotu.
Vymiešaná čokoládová hmota. Môže chladnúť.
Vyvaľkaná čokoládová hmota. A môžeme ju dať na tortu.
Hotovo.