Paradajková kapusta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

biela kapusta * soľ * mletá rasca * voda * olej * cibuľa * hladká múka * paradajky vo vlastnej šťave * sladká paprika * bobkový list * (cukor)

POSTUP PŘÍPRAVY

Kapusta v kombinácii s paradajkami je skvelá.
Je to ďalší recept, čo sa u nás v rodine traduje z generácie na generáciu.

1. Pol hlávky stredne veľkej kapusty nastrúhame, osolíme, ...
2. ... pridáme mletú rascu ...
3. ... a prilejeme toľko vody, aby bola kapusta ponorená. Všetko spolu premiešame a necháme variť cca pol hodinku. Údajne je dobré nechať hrniec odokrytý, vraj sa tým zmiernia, resp. odstránia nadúvacie účinky kapusty. Teraz neviem, či to bolo rascou alebo odokrytým hrncom, ale nadúvanie sa nekonalo. :-)
4. Medzitým na oleji speníme cibuľu a pridáme hladkú múku.
5. Múku necháme chvíľu smažiť. Použila som celozrnnú múku, preto tá tmavšia farba.
6. Prilejeme paradajky aj so šťavou (dala dom 7 dcl) a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Odporúčam dať paradajky vo vlastnej šťave a nie pretlak - s ním to nie je "ono".
7. Pridáme sladkú papriku, premiešame ...
8. ... a paradajkovú zásmažku prelejeme ku kapuste.
9. Pridáme bobkový list, premiešame a ešte aspoň 10 minút povaríme.
10. Kto má rád, môže si pridať trošičku cukru. Tak to robievala moja babička a robím to aj ja. :-)