Švédska mandľová torta (IKEA)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100g mandľových lupienkov 200g pomletých mandlí 4 vajka 240g cukru 100ml šľahačkovej smotany 225g mäkkého masla 20g práškového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Pec predhrejeme na 175 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie a naň poukladáme 100g mandľových lupienkov a restujeme ich do zlatohneda.
oddelíme si bielko od žĺtka
žĺtka s 80g cukru a 100ml šľahačkovej smotany v jednom hrnci na nízkom ohni do krémova vyšľaháme ale nesmieme nechať variť. Potom to odoberieme z ohňa a dáme do ľadovej vody a ešte vyšľaháme.
225g mäkkého masla po malých kúsočkoch zmiešame do masy v bode 3 a necháme do studena odstáť
dva tortové plechy obložíme papierom na pečenie
Vyšľaháme bielka s cukor a primiešame 200g pomletých mandlí.
do tortovej formy s priemerom 22 cm vlejeme polovičku masy a do druhej dalšiu polovičku
plech dať na 2. mriežku od vrchu a druhy plech dať na prvú mriežku z vrchu a po 10 minútach ich vymeniť a piecť ďalších 10 minút. pri 175 stupňoch alebo 150 keď je vzduchovú rúra.
korpus vyklopíme z formy a odstránime papier. Korpusy môžeme posypať práškovým cukrom
spodok s polkou krému natrieme 2. cesto na to položiť a potrieť vrch aj boky so zbytkom krému.
mandľové lístky na krém rozložiť a nechať 6 hodín odstať.
pred podávaním posypať práškovým cukrom
foto pridam cez wekend idem tento preložený recept skúsiť upiecť :-)