Buchty na pare



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kvások: 1 kocka čerstvého droždia, 2,5 dl mlieka, 2 PL cukru Cesto: 1 kg polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 125 g masla (dávam HER-u), 1 vajce, 3 PL cukru, štipka soli Plnka: tuhší lekvár alebo marmeláda, môže byť aj nutella

POSTUP PŘÍPRAVY

Z toho istého cesta robievam aj pečené buchty, ktoré mám uložené v receptoch, taktiež dukátové buchtičky. Aby ste nemuseli hľadať postup, tak ho pridávam aj sem.

Kvások: do mlieka, ktoré by malo byť príjemne teplé, rozmiešame 2 PL cukru, pridáme droždie, ja zvyknem posypať ešte jemne polohrubou múkou - len tak za 1 kávovú lyžičku , všetko premiešam metličkou a zakryjem pokrievkou, nechám postáť aspoň 10 min.
Roztopíme si kúsok masla. Potom doložíme zbytok a necháme rozpustiť, premiešame - aby to malo len tú izbovú teplotu.
Do väčšej misy preosejeme múku
pridáme kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo, štipku soli, cukor.
Bude to zo začiatku riedke
miešame a stále to bude ešte redšie... nepridávajte žiadnu múku
postupne to vymiešaním mení konzistenciu...
jemne ešte posypeme múkou a dáme nakysnúť na cca 90 min. Stačí aj 3/4 hodinky, ak je veľmi čerstvé droždie.
nakysnuté cesto
Cestu pomôžeme, zo začiatku sa trošku lepí, ale je nadýchané ako pavučina, na pomúčenej doske sa začne správať tak, ako chceme my.
prevrátim, rozdelím na polovicu a polku vrátim do misy podkysnúť.
Vyvaľkáme na hrúbku min. 0,5 cm, pokrájame na cca 7x7 cm (naparené sú akurát – nie je tam zbytočne veľa cesta) - a podávame na kocky plnku
cesto zlepíme,
vyváľame každú jednu v polohrubej múke
a nechám ešte aspoň 5 min. podkysnúť. Kľudne aj dlhšie, ja ich nechávam kysnúť dovtedy, kým nenachystám všetky buchty a potom dávam napariť tie najskôr pripravené.
tu ich už máme pekne nakysnuté
Do hrnca dáme vodu, stačí do polovice, čistú utierku prichytím gumou alebo špagátom. Keď voda zovrie, uložím 4 buchty trošku od seba a prikryjem menším hrncom. Netreba ho odťahovať skôr, potom by Vám veľmi klesli. Nechať pariť 7-8 min. Buchty sa nelepia na utierku.
Hotové môžeme poliať spraženým maslom, posypať mletým makom, kakaovým práškom zmiešaným s práškovým cukrom, či mletými orechami.... Sú jemné a výborné aj na druhý deň, stačí ich zakryté ohriať v mikrovlnke, alebo si ich nechajte zmraziť.