Orechová torta - darček



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mramorový korpus od Dáša (Onasi): 4 vajíčka , 250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 220 g práškového cukru, 150 ml oleja a 100 ml horúcej vody**********Orechový korpus: 6 vajec, 250g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dcl tuhej čiernej kávy(uvarenej), 200 g polohrubej múky, 100g orechov a 1 prášok do pečiva******Čokoládový krém od Elenky *ela* ID: 4972: 100g várovej čokolády, 1 dcl mlieka 2KL masla, Ďalej 1dcl mlieka a 1 polievková lyžica solamylu a napokon 200g masla a 100g práškového cukru a 1 vanilkový cukor**** Orechový krém(pôvodne nadstavovaný krém od Lucky (gupka)ID 9968 len som pridala nakoniec orechy-mleté): 250 ml mlieka, 2 PL polohrubej múky, 1PL masla, 250g masla, 200g práškového cukru,1 vanilkový cukor za hrsť alebo dve mletých orechov ****ananásový alebo iný kompót, cca 2-2,5 dcl rumu a na marcipán(od Arielll) -ja to volám marcipán, ale samozrejme, je to falošný marcipán:400g práškového cukru, 400g sušeného mlieka, 5-6 lyžičiek oleja, 5-6 lyžíc bazového medu v mojom prípade, inak tam ide nejaký obilninový sirup:o)) a ešte som zabudla na mandľovú arómu a slivkový lekvár

POSTUP PŘÍPRAVY

v obr.postupe

.. ako prvé si upečieme korpusy... robila som ich v klasickom plechu a napokon som ich prekrojila na polovicu... Mramorový: žĺtka vymiešame s 1/2 cukru, pridávame postupne horúcu vodu a olej a napokon primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva ako posledné do hmoty zľahka primiešame sneh z bielkov ,ktorý sme vyšľahali s 1/2 cukru... do druhej misky si odoberieme asi 1/3 cesta a zafarbíme kakaom, ako máte radi... Na plech kladieme 1 lyžicu kakaovej masy a na ňu 2 lyžice bielej... takto to robíme, až kým sa hmota neminie. Moja rada: Ak budete robiť podľa tohto receptu, tak si napočítajte suroviny na 5 vajec, lebo 4 boli málo, cesto som musela roztierať po plechu a efekt nebol taký ako som očakávala...
... tu už je upečený aj orechový korupus: žĺtka vymiešame s cukrami a postupne pridávame vychladnutú kávu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.. nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov a pomleté orechy.. dáme piecť do rúry... opäť som piekla na klasickom plechu a prerezala na polovicu, čím mi vznikli dva orechové korpusy...
.. tu je pripravený čokoládový krém... 1dcl mlieka s lyžicou masla som dala do hrnca a rozpustila v ňom 100g čokolády, v druhom hrnci sa varila kaša z 1dcl mlieka a solamylu za stááááleho miešania!! napokon som do solamylovej kaše pomaly primiešala čokoládovú masu , to je v miske napravo už vychladnuté... V druhej miske som vymiešala práškový cukor ,vanilkáč a maslo a po lyžičkách zamiešavala kakaovú masu, pozor! všetko musí mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil!!!
... tu je príprava druhého krému od Lucky Gupky:o): v mlieku+ lyžica masla za stáleho miešania prisypávame múku a spravíme kašu(bacha na hrčky:o)) Lebo budete musieť pasírovať cez sitko ako ja:o)) Kašu necháme vychladnúť a zatiaľ vymiešame maslo s cukrami a potom doň postupne zapracujeme múkovú kašu . Opäť musí mať všetko rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Napokon vmiešame do krému pomleté orechy...
...tu je čokoládový krém v procese prípravy:o))
... a tu nadstavovaný orechový... do misky som si odložila trošku čistého bieleho na potretie torty pred obaľovaním marcipánom...
... prepáčte mi, že fotky budú nakrivo, ale nemám momentálne čas hrať sa s prehadzovaním... Ideme na plnenie.. spodný orechový plát som si pokvapkala vodou( ananásová šťava+rum-kto ako má rád) a natrela lekvárom....
...natrela som ho orechovým krémom...
... a priložila naň mramorový korpus, ktorý som opäť pokvápala rumovou vodou...
...naň išla čokoládová plnka a nakrájaný ananás...
... na ktorý sme opäť dali len jemnú vrstvu krému (bolo ho troška menej ako orechového, nabudúce dám asi 250g masla)...
...Ďalej som opäť pokvápala orechový plát a natrela ho džemom a pricapla džemovou stranou na ananásovú vrstvu...
...tento orechový plát som zhora opäť pofŕkala šťavou a natrela som ho zvyšným orechovým krémom a priložila naň posledný mramorový plát...
... tu už je celá torta ponatieraná odloženým krémom v miske bez orechov a takto som ju dala do mrazničky na cca 2 hodiny...
...dva dni pred pečením som si pripravila visačku s menom a stuhu... mašla a stuha je vyvaľkaný marcipán na tenko, vykrojila som si pomocou noža akoby stuhu, ktorou som potom obalila guľku z potr. fólie a vytvarovala mašľu... takto to treba nechať stáť aspoň dva dni, aby todobre preschla
... zo zvyšného ananásu som spravila muffinky a ozdobila ich ku torte...
... tortu po stuhnutí obalíme marcipánom do tvaru darčeka...
... to by nebolo dňa, aby sa mi marcipán nepotrhal...
...keď máme marcipán pekne upravený, spravíme si stuhy na obalenie "darčeka" a napokon pridáme visačku s menom a dobre vytvrdnutú mašľu...
... a tu je torta aj s ozdobenými muffinkami...
...detail...