Klasická bábovka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 4-5 vajok * 300 g hladkej múky (pôvodne píšu, dva hrnčeky) * 400 g kryštálového cukru (necelé 2 hrnčeky) * 1 vanilínový cukor * 1 sladká smotana * 1 celý prášok do pečiva * 1 PL kakaa * 1 dc oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Ospravedlňujem sa vopred ak je tento receptík náhodou v ponuke, ale v tom množstve receptov na bábovky, čo som jedným okom pozrela, sa mi nič presne takéto nemihlo, len veľmi podobné.

Pôvodný recept je hrnčekový (hrnček 2,5 dcl), ibaže mi nejakým zázrakom zakaždým vyšla úplne iná konzistencia, tak som to pomerala na gramy...

Bábovka je jemnučká, šťavnatá a veľmi chutná. Postup je veľmi jednoduchý:

Čučoriedky v pôvodnom recepte nie sú, len raz som ich tam prihodila a po bábovke sa zaprášilo len taký jazz :)
Celé vajíčka vymiešame s cukrom do peny. Netreba oddeľovať žĺtka od bielkov a zvlášť šľahať sneh, pretože bábovka je jemnučká aj bez toho.
K zmesi postupne pridáme celú sladkú smotanu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej.
Je úplne jedno v akom poradí.
Všetko poriadne vyšľaháme a 2/3 cesta vylejeme do vopred vymastenej a múkou vysypanej formy.
Do 1/3 vmiešame kakao a vylejeme k zvyšku.
Pečieme pri 170 °C asi 35-40 minút (podľa rúry). Ja mám teplovzdušnú. Hotovú bábovku po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Fotené po funuse :) ...skôr som nestihla. Klasikuš bábovka je tá menšia a na pravo s čučo... (výškový rozdiel je kvôli odlišnej forme na pečenie, nie kvôli čučoriedkam :)
zdobíme podľa fantázie
a hlavne podľa chuti :)