Masovo-zemiakovy nakyp



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 1,5 kg zemiakov, 3 stredne paradajky, 1 stredna cibula, 1 lyzica oleja, cca 400g mleteho masa (bravcove, resp. miesane hovadzie s bravcovym), 3 lyzice masla, 3 lyzice hladkej muky, 1/8l mlieka, 200g slahackovej smotany, 50g tvrdeho syra, bazalka a tymian (cerstve alebo susene bylinky), sol a cierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Nieco medzi lasagnami a francuzskymi zemiakmi ;)... A veeeelmi dobre ;)

TIP: Medzi jednotlive vrstvy dame par tenkych platkov opecenej anglickej slaninky. Aby nebola mastna tak ju odmastime kuchynskym papierom.

Umyte zemiaky uvarime cca 20 minut vo vode. Potom ich nechame vyhladnut a osupeme. Nakrajame ich na kolieska.
Umyjeme si paradajky, prezeme ich na polovice, vyberieme jadierka a "vodu" a zo zvyska nakrajame kocky...
Cibulu nadrobno narezeme a do skolovita oprazime na oleji.
K cibuli pridame maso a z prudka opakame asi 5 minut...
...Ked je pekne maso opecene okorenime ho ciernym korenim a osolime.
Po odstaveni, primiesame paradajky a bylinky.
Maslo si roztopime, pridame muku, za staleho miesania prilejeme mlieko a smotanu.Osolime, okorenime a nechame prejst varom. Ku koncu pridame nastruhany syr, ktory nechame v omacke roztopit...
Pripravime si zapekaciu misu, jemne ju vymastime a vysypeme mukou alebo jemnou struhankou... Potom postupne vrstvime nakrajane zemiaky, maso a omacku, nakoniec dame zase zemiaky a pripadne este zvysok omacky. Vrch mozeme posypat este bazalkou. Zapekame asi 30-40 minut vo vyhriatej rure na cca 175°C. Dobru chut ;)