Rybie filé zapečené s cestovinami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600g rybieho filé, soľ, citrónová šťava (alebo citrónka), 250g cestovín penne, 50g masla, 1 cibuľa, 50g hladkej múky, 1/8 mlieka (ale pokojne dajte aj 2dcl- vysvetlenie v postupe), 50g strúhaného syra, 4 paradajky, 2 papriky, mleté čierne korenie, štipka strúhaného muškátového orieška (čo som ja s radosťou vynechala a nič sa nestalo), maslo a strúhanka na vymastenie misy

POSTUP PŘÍPRAVY

Veľmi príjemný a celkom "ľahký" obedík či večera na všedný deň ...

Tak toto všetko potrebujeme- áno.... vidíte dobre, filé na "rodinnej"fotke chýba, dala som ho práve rozmrazovať :-)
Cestoviny uvaríme v osolenej vode, prepláchneme horúcou vodou, necháme odkvapkať a trochu poolejujeme.
porcie rýb osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme na slabý oheň podusiť vo vlastnej šťave (tú ešte použijeme!)
Vymastenú a strúhankou vysypanú zapekaciu misu obložíme polovicou uvarených cestovín....
... položíme na ne kúsky rybieho mäska...
....naň položíme na kolieska nakrájané paradajky a na pásiky nakrájanú papriku.
A teraz si spravíme moju "obľúbenú" časť- bešamelovú omáčku. Z masla, posekanej cibule a hladkej múky si pripravíme zápražku. Spravili sa mi parádne hrčky- tak som to podliala vývarom z rýb a 1/8 mlieka, ale nič sa nezlepšilo. Tak som pridávala mlieko, a šľahala, až kým sa mi nezdalo, že omáčka je prijateľne hladká a dosť hustá na poliatie cestovín. Tak kľudne rátajte aj s 2 dcl mlieka! Podľa pôvodného receptu má do toho ísť na dochutenie okrem mletého čierneho korenia aj muškátový orech- ale on u nás nie je moc v kurze, tak som ho vynechala. :-)
Omáčku nalejem na rybky a tie zakryjeme druhou vrstvou cestovín...
...výdatne obsypeme syrom a dáme zapiecť.
Výsledok je esteticky nádherný...
...a chuťovo delikátny! Opäť podávame s bielym vínkom. Dobrú chuť!!!