Recepty pre deti od 6 mesiacov

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Detských receptíkov nikdy nie je dosť....

POSTUP PŘÍPRAVY

Zeleninové pyré s mäskom z kuracích krídel /od ukončeného 6.mesiaca/
Suroviny: 2 kuracie krídelká, 1 zemiak, 1 mrkva, petržlen, trochu mletej rasce,3-4kvapky olivového oleja.
Postup:
Krídelká umyjeme, očistenú zeleninu nakrájame na malé kúsky. Všetko spolu uvariť do mäkka . Mäsko rozobrať, zbaviť kože, pridať k zelenine, rozmixovať. K uvarenému pridať olivový olej. Ak je pyré husté zriedime ho s vývarom, resp. s dojčenským mliekom.

Pestrá zeleninová polievka / od ukončeného 7.mesiaca/
Suroviny: 1 mrkva, 1 ružička brokolice, 1 ružička karfiolu, zelený hrášok, 2 polievkové lyžicedetskej krupice, 3-4 kvapky slnečnicového oleja,1/2 dojčen.vody, polovica vaječného žĺtka.
Postup:
Mrkvu, karfiol, brokolicu nakrájame na malé kúsky a dáme variť do vody. Pridáme hrášok. Keď je zelenina mäkká, primiešame krupicu a necháme povariť. Nakoniec pridáme rozšľahaný žĺtok a za stáleho miešania necháme dovariť.

Zeleninový vývar
1 liter vody, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 cibuľa, 1 kaleráb, 1 pór, zväzok petržlenovej vňate, 1 lyžička olivového oleja. Variť 35 minút, vybrať uvarenú zeleninu, pridať lyžicu oleja a môžeme sterilizovať.

Polievka z jarnej zeleniny / od ukončeného 6. mesiaca/
Suroviny: 1 mladá cibuľka, 3 mladé mrkvy, 2 kaleráby, pol litra zeleninového vývaru, 1 petržlen, petržlenová vňať, kúsok karfiolu, hrsť mladého hrášku, 1 lyžička rastlinného oleja.
Postup: Nadrobno nakrájanú zeleninu uvaríme v zeleninovom vývare domäkka. Do hotovejpolievky preidáme nakrájanú vňať a rastlinný olej.

Dojčenský boršč / od ukončeného 8. mesiaca/
Suroviny: 1 mrkva, kúsok cvikly, kaleráb, mladý pór, petržlenová vňať, rasca, hydinové mäso, olivový olej, 150 ml dojčenskej vody
Postup:
Najemno postrúhanú mrkvu, cviklu a kaleráb uvarte v dojčenskej vode. Pridajte niekoľko koliesok póru, mletú rascu a kúsok mäsa. Keď sa mäso v polievke uvarí, vyberte ho, nakrájajte nadrobno a dajte ho späť do polievky. Pridajte lyžičku olivového oleja a pridajte pokrájanú petržlenovú vňať.

Výdatná polievka z ovsených vločiek / od ukončeného 7.mesiaca/
Suroviny: malá hrsť ovsených vločiek, 1 mrkva, ¼ kalerábu,3-4kolieska póru, 1 malý petržlen, majoránka, dojčenská voda, 1 lyžička oleja, čerstvá petržlenová vňať.
Postup:
Na lyžičke oleja poduste vločky / pár sekúnd/, pór a zalejte vodou. Pridajte postúhanú mrkvu, kaleráb, petržlen /vcelku/, majoránku a uvarte, kým nie je všetko mäkké. V priebehu varenia dolievajte vodu podľa potreby. Po uvarení polievku rozmixujte / podľa veku dieťaťa vyberte pre mixovaním petržlen/. Môže sa pridať uvarené kuracie mäso.


Mleté kuracie mäsko so zemiakovo-brokolicovou kašou /od ukončeného 7.mesiaca/
Suroviny:1 kuracie prsíčko, 1 vaječný žĺtok, malá mrkva, 1 PL hrášku,2 zemiaky,1 ružička brokolice, mletá rasca, rastlinný olej-
Postup:
Mleté kuracie mäsko poduste spolu s hráškom a mrkvou na malom množstve rastlinného oleja, podľa potreby dolejte vodou. K uvarenému mäsu a zelenine primiešajte rozšľahaný žĺtok. Zemiaky uvarte spolu s brokolicou a rascou. Ešte teplé zalejte dojčenským mliekom a vidličkou roztlačte na kašu.

Cestoviny s králikom a brokolicovou omáčkou /od ukončeného 8.mesiaca/
Suroviny: kúsok mäsa, hrsť cestovín, 1 lyžička oleja, 1 lyžička hladkej múky, 3 ružičky brokolice, dojčenská voda
Postup:
Brokolicu umytú nakrájajte a uvarte vo vode. Potom zahustite hladkou múkou, ktorú ste predtým rozmiešali v troške vody. Omáčku nalejte na uvarené cestoviny poliate lyžičkou oleja a nakoniec posypte kúskami uvareného mäska.

Ryžový nákyp ovocný / od ukončeného 6.mesiaca/
Suroviny: malý hrnček ryže, hrnček a pol dojčenského mlieka, 1 žĺtok, jablkové alebo ovocné pyré /detská vž´ýživa/, troška škorice, troška rastlinného oleja.
Postup:
Opláchnutú ryžu zalejte mliekom a uvarte. Potom primiešajte žĺtok. Dno zapekacej misy potrite rastlinným olejom, dajte do misy vrstvu ryže, na ňu vrstvu ovocného pyré, vrstvu ryže, ktorú posypte škoricou a dajte do predhriatej rúry zapiecť. Upečený nákyp môžete poliať šťavou z ovocia.

Cestoviny s mäsovo-zeleninovou omáčkou /od ukončeného 7. mesiaca/
Suroviny: kuracie mäso /20g/, 1 mrkva, kúsok kalerábu, ¼ malej cukiny, kúsok petržlenu, môžete pridať ružičku brokolice, kúsok póru, chuť omáčky bez brokolice a póru je však jemnejšia, dojčenské alebo materské mlieko, bezvaječné cestoviny.
Postup:
Na olivovom oleji uduste s pridaním dojčenskej vody nakrájanú zeleninu s kuracím mäsom domäkka. Zeleninu s mäsom po uvarení rozmixujte na kašu, rozrieďte dojčenským alebo materským mliekom na hustotu omáčky. Omáčkou prelejte uvarené cestoviny. Ako obmena sa môže omáčka podávať so zemiakovou kašou.

Jablková žemľovka /od ukončeného 8.mesiaca/
Suroviny: 1 grahamový rožok, 1 jablko, štipka škorice, 150 ml dojčenského mlieka, 2 lyžičky rastlinného oleja, 1 vaječný žĺtok.
Postup:
Grahamový rožok nakrájajte na malé kocky a zalejte mliekom. Prebytočné mlieko vytlačte z pečiva a pridajte žĺtok. Jablko postrúhajte a premiešajte so zmäknutým pečivom, pridajte štipku škorice. Zapekaciu misku potrite rastlinným olejom. Zmes pečte v rúre na 180 C, cca 30 minút.

Rizoto s kuracím mäsom /od ukončeného 8.mesiaca/
Suroviny: 50 ga guľatej ryže, 1PL lyžica uvarenéhohrášku,1malá mrkva,2Plnadrobno uvareného kuracieho mäsa, 1 lyžička rastlinného oleja
Postup:
Ryžu dobre prepláchnite pod studenou vodou, dajte ju do hrnca, zalejte dvojnásobným množstvom horúcej vody a pod pokrievkou varte na miernom ohni, až kým sa voda neodparí, ryža má mať kašovitú konzistenciu. Mrkvu pokrájajte na malé kúsky a varte v pare. Všetko spolu zmiešať.

Kalerábová polievka s rascou /od ukončeného6.mesiaca,nedojčené deti od 4.mesiaca/
Suroviny: 1 mladý kaleráb, 1 zemiak, 250ml dojčenskej vody, petržlenová vňať, drvená rasca, 1 lyžička rastlinného oleja
Postup:
Kaleráb a zemiak olúpte, nakrájajte na malé kúsky a uvarte vo vode spolu s rascou. Do hotovej polievky pridajte nasekanú petržlenovú vňať a lyžičku oleja. Kaleráb a zemiak roztlačte vidličkou.

Hrášková polievka s krupicou /od ukončeného 8.mesiaca/
Suroviny:4 polievkové lyžice/PL/ hrášku /mrazený, al. čerstvý/, 1 mrkva, 1 petržlen, 250 ml dojčenskej vody, 1PL krupice, petržlenová vňať, 1 lyžička rastlinného oleja
Postup:
Mrkvu a petržlen očistite, umyte a nahrubo nastrúhajte, hrášok umyte a uvarte spolu s mrkvou. Keď je zelenina mäkká, pridajte k nej za stáleho miešania krupicu a nechajte prejsť varom. Do hotovej polievky pridajte lyžičku rastlinného oleja, nasekanú petržlenovú vňať a zeleninu roztlačenú vidličkou.

Rybie filé zemiaková kaša, mrkvovo-jablkový šalát /od ukončeného 8. mesiaca/
Suroviny: 10 dkg rybieho filé, 1väčší zemiak, 50 ml dojčenského mlieka, 1 lyžička rastlinného oleja, mletá rasca, kúsok mrkvy, polovica jablka
Postup:
Rybie filé umyte pod tečúcou vodou a uvarte ho vo vode s malým množstvom mletej rasce.Z uvareného rybieho filéodstráňte kosti. Zemiak olúpte, nakrájajte na malé kúsky uvarte hovovode. Uvarený zemiak roztlačte a spolu s malým množstvoom vlažého dojčenského mlieka ho vymiešajte na kašu.Kašu zmiešajte s kúskami uvarenej ryby. Do hotového jedla pridajte lyžičku rastlinného oleja. Jablko a mrkvu očistíte, postrúhajte na jemno zmiešajte podávajte spolu s jedlom.


Zeleninová polievka s kukuricou /od ukončeného 8. mesiaca/
Suroviny: 1 zemiak, 1 mrkva, 1 petržlen, 2 PL mrazenej kukurice, 300 ml dojčenskej vody, kúsokpóru,1 lyžička krupica na zahustenie, petržlenová vňať, 1 lyžička rastlinného oleja
Postup:

Zemiak, petržlen a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kúsky. Pór nakrájajte nadrobno. Nakrájanú zeleninu, pór a kukuricu varte cca 15 minút pod pokrievkou na miernom ohni. Hotovú polievku zahustite krupicou a nechajte ešte 5 minút postáť a prikrytom hrnci. Zeleninu roztlačte vidličkou, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a rastlinný olej.