Rozmarínové mäsové guličky Jamieho Olivera zapekané v paradajkovej omáčke so špagetami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 DÁVKA NA MÄSOVÉ GULIČKY: 900 g mletého mäsa (najlepšie hovädzie a bravčové pol na pol), 1 hrsť strúhanky, 2 zarovnané PL sušeného oregana, 1/2 ČL drvenej rasce, 1/2 drvenej sušenej čili papričky, 1 PL najemno nasekaného čerstvého rozmarínu, 1 žĺtok, soľ, čerstvo zomleté mleté čierne korenie (ja odporúčam čerstvo zomleté korenie štyroch farieb);;; OMÁČKA (množstvo omáčky je zhruba pre pol dávky mäsových guličiek t.j. asi 450g mäsa): 5 paradajok + 1 krabička paradajkového pyré (alebo 2 konzervy drvených paradajok), 3 strúčiky cesnaku, hrsť vetvičiek tymiánu, hrsť bazalkových lístkov, olivový olej, balsamicový ocot, hrsť strúhaného parmezánu, korenie, soľ;;; + 1 balíček cestovín, napr. špagiet

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto mäsové guličky sú skvelé k cestovinám, ale dajú sa aj grilovať alebo aj len piecť nasucho v rúre. Preto máme vždy v mrazničke už zásobu vopred urobených guličiek. Ja som tentokrát varila len pre troch, takže som si odobrala len 17 guliek a varila som len malé množstvo omáčky. Ak budete variť toto jedlo z celej dávky mäsa (900 g), uvarte dvojnásobné množstvo omáčky ako uvádzam ja.

Mäsové guličky:
Zmiešajte mäso, strúhanku, oregáno, rascu, čili, rozmarín, žĺtok, dochuťte 2 zarovnanými ČL soli a dobre okoreňte. Vyformujte guličky o veľkosti vlašského orecha. Oplatí sa vydržať s nervami a urobiť guličky naozaj malé, je to praktickejšie aj efektnejšie.
Teraz ich môžete dať zmraziť alebo ihneď uvariť.

A teraz už konečne ozajstné varenie:

Potrebné suroviny. Ako som už spomínala a ako máte teraz možnosť vidieť, mám len 17 guliek a nie plnú dávku.
Najprv si oblanšírujeme paradajky. (Ak nejdete dať čerstvé paradajky ale len konzervy s drvenými paradajkami, tento krok logicky vynechajte.) Zalejte ich vriacou vodou a po minúte vyberte.
Paradajky olúpte zo šupky a nakrájajte na menšie kocky.
Mäsové guličky opečte na oleji zo všetkých strán. Nemusia byť úplne upečené, pretože sa budú ešte piecť v rúre.
Na oleji si opečieme nakrájaný cesnak.
Pridáme paradajkové pyré a nakrájané paradajky.
Tymián umyjeme a otrháme lístočky zo stoniek. Bazalkové lístky umyjeme a nakrájame nahrubo. Ak sa vám nechce prplať s tymiánom, zavolajte si posilu ako ja. (ja-vľavo, posila-vpravo:-)
Takto majú vyzerať bylinky po nakrájaní.
Bylinky pridáme k omáčke a stále varíme.
Varíme asi 10 minút, osolíme, okoreníme, ak treba - okyslíme octom, ak treba - osladíme cukrom.
Uistíme sa, že nádoba v ktorej varíme omáčku, môže ísť do rúry. Vhodíme mäsové guličky do omáčky a posypeme navrch parmezán. Dáme zapekať na asi 15 - 20 minút pri 200 stupňoch.
Uvaríme si špagety.
Takto nejako by to malo nazáver vyzerať.
A papáme.